Ποιος ήταν ο σεΐχης Χασάν Νασράλα

Ο σεΐχης Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της σιιτικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αποτέλεσε μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές προσωπικότητες στη Μέση Ανατολή.

Ο Νασράλα είχε αποφύγει κάθε δημόσια εμφάνιση εδώ και χρόνια λόγω των φόβων ότι θα δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Σήμερα Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα σε επίθεση στη Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε ανακοινώσεις.

Σκοτεινή προσωπικότητα και με στενούς προσωπικούς δεσμούς με το Ιράν, ο Χασάν Νασράλα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη μετατροπή της Χεζμπολάχ στην πολιτική και στρατιωτική δύναμη που είναι σήμερα – και ήταν σεβαστός από τους υποστηρικτές της ομάδας.

Υπό την ηγεσία του Νασράλα, η Χεζμπολάχ βοήθησε στην εκπαίδευση των μαχητών της παλαιστινιακής Χαμάς, καθώς και των πολιτοφυλακών του Ιράκ και της Υεμένης, ενώ αποκτούσε πυραύλους και ρουκέτες από το Ιράν για χρήση εναντίον του Ισραήλ.

Ο Νασράλα υπήρξε ο ηγέτης που μετέτρεψε της Χεζμπολάχ από μια πολιτοφυλακή που ιδρύθηκε για να πολεμήσει τα ισραηλινά στρατεύματα που είχα καταλάβει τον Λίβανο σε στρατιωτική δύναμη ισχυρότερη από τον λιβανικό στρατό, ισχυρό παράγοντα στην πολιτική του Λιβάνου, σημαντικό πάροχο υγείας, εκπαίδευσης και κοινωνικών υπηρεσιών και βασικό σύμμαχο της προσπάθειας του Ιράν για περιφερειακή υπεροχή.

Γεννημένος το 1960, ο Χασάν Νασράλα μεγάλωσε στην ανατολική Βηρυτό, όπου ο πατέρας του είχε ένα μικρό μανάβικο. Ήταν το μεγαλύτερο από τα εννέα παιδιά της οικογένειας.

Ο Χασάν Νασράλα εντάχθηκε στο κίνημα Αμάλ, τότε μια σιιτική πολιτοφυλακή, κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου το 1975. Μετά από μια σύντομη επίσκεψη του στην ιερή πόλη του Ιράκ Νατζάφ για ένα σιιτικό σεμινάριο, γύριωσε πίσω ως μέλος της Αμάλ αλλά αποχώρησε από την ομάδα το 1982, μαζί με άλλους μαχητές λίγο μετά την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο.

Η νέα ομάδα που έφτιαξε, η Ισλαμική Αμάλ, έλαβε σημαντική στρατιωτική και οργανωτική υποστήριξη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν που είχαν την έδρα τους στην κοιλάδα Μπεκάα και αναδείχθηκε ως η πιο εξέχουσα και αποτελεσματική από τις σιιτικές πολιτοφυλακές που αργότερα θα σχημάτιζαν τη Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσημα την ίδρυσή της το 1985, δημοσιεύοντας μια “ανοιχτή επιστολή” που προσδιόριζε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση ως τους κύριους εχθρούς του Ισλάμ και ζητούσε την “εξάλειψη” του Ισραήλ, το οποίο έλεγε ότι κατείχε μουσουλμανικά εδάφη.

Όσο η οργάνωση μεγάλωνε, ο Χ. Νασράλα ανέβαινε στις τάξεις της Χεζμπολάχ και έγινε επικεφαλής της στο Μπαάλμπεκ, αργότερα σε ολοκληρη την κοιλάδα Μπεκάα, και τέλος στη Βυρηττό. Έγινε ηγέτης της Χεζμπολάχ το 1992 σε ηλικία 32 ετών, μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Αμπάς αλ Μουσάουι, από πλήγμα ισραηλινού ελικοπτέρου.

Μία από τις πρώτες ενέργειές του τότε ήταν να διατάξει αντίποινα για τη δολοφονία του Μουσάουι, μεταξύ των οποίων επιθέσεις με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ με μία νεκρή, τη δολοφονία ενός Ισραηλινού αξιωματούχου ασφαλείας στην ισραηλινή πρεσβεία στην Τουρκία με παγίδευση του αυτοκινήτου του, και ένα πλήγμα, με βομβιστή αυτοκτονίας, στην ισραηλινή πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, που οδήγησε στο θάνατο 29 ατόμων.

Ο Νασράλα υπήρξε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο χαμηλής έντασης με τις ισραηλινές δυνάμεις που έληξε με την αποχώρησή τους από τον νότιο Λίβανο το 2000, αν και ο ίδιος υπέστη προσωπική απώλεια όταν ο μεγαλύτερος γιος του Χάντι σκοτώθηκε σε μάχη με τα ισραηλινά στρατεύματα.

Μετά την αποχώρηση των ισραηλινών από το Λίβανο, ο Νασράλα διακήρυξε ότι η Χεζμπολάχ είχε πετύχει την πρώτη αραβική νίκη εναντίον του Ισραήλ και υποσχέθηκε ότι θα πολεμάει μέχρι “να αποκατασταθεί όλη η επικράτεια του Λιβάνου”

Μέχρι το 2006 επικράτησε σχετική ηρεμία όταν οι μαχητές της Χεζμπολάχ εξαπέλυσαν μια διασυνοριακή επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες και άλλοι δύο απήχθησαν, προκαλώντας μια μαζική ισραηλινή απάντηση.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προπύργια της Χεζμπολάχ στο Νότο και στα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 4.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Περισσότεροι από 1.125 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 34 ημερών, καθώς και 119 Ισραηλινοί στρατιώτες και 45 πολίτες.

Το σπίτι και τα γραφεία του Νασράλα έγιναν στόχος πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ, αλλά ο ίδιος επέζησε.

Το 2009, ο Νασράλα εξέδωσε ένα νέο πολιτικό μανιφέστο που προσπαθούσε να αναδείξει το “πολιτικό όραμα” της Χεζμπολάχ. Απέρριψε την αναφορά στην Ισλαμική Δημοκρατία που υπήρχε στο έγγραφο του 1985, αλλά διατήρησε σκληρή γραμμή κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ και επανέλαβε ότι η Χεζμπολάχ έπρεπε να διατηρήσει τα όπλα της παρά το ψήφισμα του ΟΗΕ που τα απαγόρευε στο νότιο Λίβανο.

“Οι άνθρωποι εξελίσσονται. Όλος ο κόσμος άλλαξε τα τελευταία 24 χρόνια. Ο Λίβανος άλλαξε. Η παγκόσμια τάξη άλλαξε”, είπε ο Νασράλα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Νασράλα δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ εισερχόταν σε “μια εντελώς νέα φάση” της ύπαρξής της στέλνοντας μαχητές στη Συρία για να βοηθήσουν το σύμμαχο του Ιράν, Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και οι σουνίτες ηγέτες του Λιβάνου κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ ότι σέρνει τη χώρα στον πόλεμο της Συρίας ενώ στο Λίβανο οι θρησκευτικές εντάσεις επιδεινώθηκαν δραματικά.

Το 2019, μια βαθιά οικονομική κρίση στον Λίβανο πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις ενάντια σε μια πολιτική ελίτ που κατηγορούνταν για διαφθορά, σπατάλη, κακοδιαχείριση και αμέλεια. Ο Νασράλα εξέφρασε αρχικά τη συμπάθειά του για τις εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση του άλλαξε όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να απαιτούν πλήρη αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.

Στις 8 Οκτωβρίου 2023 -την ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ από ένοπλους της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα- κλιμακώθηκαν οι προηγούμενες σποραδικές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ άρχισε να πλήττει τις ισραηλινές θέσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Σε μια ομιλία του τον Νοέμβριο, ο Νασράλα είπε ότι η επίθεση της Χαμάς ήταν “100% παλαιστινιακή ως προς την απόφαση και την εκτέλεση”, αλλά ότι ότι συμβολή πυρός της Χεζμπολάχ ήταν “πολύ σημαντική”.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 8.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Εκτόξευσε επίσης αντιαρματικούς πυραύλους κατά τεθωρακισμένων οχημάτων και επιτέθηκε σε στρατιωτικούς στόχους με εκρηκτικά drones.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αντέδρασαν με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στην πιο πρόσφατη ομιλία του, ο Νασράλα κατηγόρησε το Ισραήλ για την πυροδότηση χιλιάδων βομβητών που χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες άλλοι, και είπε ότι “ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές”. Αναγνώρισε ότι η ομάδα είχε υποστεί ένα “άνευ προηγουμένου πλήγμα”.

Λίγο αργότερα το Ισραήλ κλιμάκωσε δραματικά τις επιθέσεις στη Χεζμπολάχ, εξαπολύοντας κύματα βομβαρδισμών που έχουν στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 800 ανθρώπους.

πηή: BBC

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα