Σε διάλυση οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα δραματικά γεγονότα της Παρασκευής. Ο έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι φεύγει και ιδρύει νέο κόμμα, μαζί του παραιτούνται από την ΚΟ και τρείς βουλευτές. Όμως μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις και τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο πως και άλλοι βουλευτές θα ακολουθήσουν το δρόμο της φυγής από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως φαίνεται όμως στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται και άλλοι, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στο να πάψει να είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.
4 αποχωρήσεις βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Ραλλία Χρηστίδου είναι οι τρεις πρώτοι βουλευτές που ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πέτρος Παππάς είχε εδώ και ημέρες πει πως στην περίπτωση που δεν επιτραπεί στον Στέφανο Κασσελάκη να είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές, ο ίδιος θα έφευγε από την ΚΟ. Τελικά με τις χθεσινές εξελίξεις ο κ. Παππάς αποφάσισε πως θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Τον ίδιο δρόμο επέλεξε και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος τόνισε πως «αυτό δεν είναι το κόμμα το δικό μου». Όπως είπε, κόπηκαν σύνεδροι και η διαδικασία άρχισε χωρίς τους ανθρώπους που πραγματικά είναι εκλεγμένοι. «Άρα εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ».
Η τρίτη αποχώρηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία αργά το βράδυ σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους ανέφερε «Δεν έχω καμία δουλειά σε ένα τέτοιο κόμμα. Δεν είναι δημοκρατικό αυτό το κόμμα. Και λυπάμαι πολύ γιατί όλους αυτούς τους συντρόφους και τις συντρόφισσες στήριξα και αυτούς που μείνανε και αυτούς που φύγανε».
Ποιοι άλλοι βουλευτές είναι στην πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ
Με αυτές τις τρεις αποχωρήσεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από τους 35 βουλευτές στους 32, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζεται έχει 31 βουλευτές.
Ανάμεσα σε αυτούς αναμένεται να είναι η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ανήκει στον σκληρό πυρήνα των βουλευτών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Στην ομάδα Κασσελάκη είναι ακόμα η Νίνα Κασιμάτη, η Έλενα Ακρίτα ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Γιώτα Πούλου, ο Γιώργος Γαβρήλο, αλλά και η Κυριακή Μάλαμα.
Σημειώνεται πάντως ότι άγνωστο είναι τι θα πράξει ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ερωτήματα προκάλεσε και η ανάρτηση της Ελενας Ακρίτα λίγο πριν από το συνέδριο, στην οποία ανέφερε «τάσσομαι υπέρ της συμμετοχής του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Τάσσομαι κατά του αποκλεισμού οποιουδήποτε νόμιμα εκλεγμένου συνέδρου. Η Δημοκρατία δεν αποκλείει». Επιπλέον άγνωστη παραμένει και η στάση που θα κρατήσει και η βουλευτής Ράνια Θρασκιά.
Με τις διαφαινόμενες λοιπό εξελίξεις και τις αποχωρήσεις βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν δώσει χάσει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία θα περάσει στο ΠΑΣΟΚ.