Ποιοι θα είναι οι 18 σταθμοί της νέας γραμμής του Μετρό στην Αθήνα

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου ανέθεσε στην Ανάδοχο Κοινοπραξία «ΑΒΑΞ Α.Ε. – GHELLA SpA – ALSTOM TRANSPORT S.A.» την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, Τμήμα Α’ Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

Το Έργο αποτελείται από δεκαπέντε νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή, καθώς και εννέα ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.

Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., στο πλαίσιο κατασκευής του Έργου της Γραμμής 4Α του Μετρό της Αθήνας καθώς και για την προστασία των υφιστάμενων κτηρίων και κατασκευών, έχει προβλέψει στην Σύμβαση κατασκευής του Έργου, την εκπόνηση ειδικών μελετών κατά μήκος της ζώνης επιρροής του Έργου.

Το τμήμα Α της Γραμμής 4 μετρό με μήκος 13 χιλιόμετρα έχει σχεδιασθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης και την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δικαστήρια και μεγάλα δημόσια κτίρια Oργανισμών ή Υπουργείων.

Ο χρόνος παράδοσης εκτιμάται ότι θα είναι 96 μήνες.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 που θα ενώνει το Άλσος Βεΐκου και το Γουδή αναμένεται να παραδοθεί το 2030.

Γραμμή 4

Βρίσκεται υπό κατασκευή, με τον πρώτο Μετροπόντικα που έχει ξεκινήσει από το Φρέαρ Κατεχάκη να έχει διανοίξει κάποια μέτρα, ενώ τις προσεχείς εβδομάδες θα μπει σε λειτουργία και το δεύτερο μηχάνημα TBM από το Φρέαρ Βεΐκου.

Το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4, μήκους 13 χλμ., θα μετράει συνολικά 15 σταθμούς με αφετηρία το Άλσος Βεΐκου και τερματικό σταθμό στο Γουδή.

Οι ενδιάμεσοι σταθμοί θα είναι: Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεστημιούπολη, Ιλίσια και Ζωγράφου.

Το έργο θα παραδοθεί στο επιβατικό κοινό το 2030.

Η επέκταση της «Κόκκινης Γραμμής» προς τη Δυτική Αττική θα περιλαμβάνει τους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο

Γραμμή 2

Η επέκταση της Γραμμής 2 προς Δυτική Αττική βρίσκεται ακόμα σε πιο πρώιμο στάδιο, καθώς εκκρεμεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού που αφορά στην κατάθεση των τεχνικών και εν συνεχεία οικονομικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο ανάδοχος και να εμφανιστούν τα πρώτα εργοτάξια.

Eνδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ , ABAΞ, IΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.

Η επέκταση της «Κόκκινης Γραμμής» προς τη Δυτική Αττική περιλαμβάνει γραμμή μήκους 4 χλμ. και τους τρεις νέους σταθμούς Παλατιανή, Ίλιον και Άγιο Νικόλαο.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης τοποθετείται στους 57 μήνες, δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Μόλις εγκαινιαστεί το νέο τμήμα της Γραμμής 2, το δρομολόγιο Ίλιον-Σύνταγμα θα εκτελείται σε 20 λεπτά, και το Ίλιον-Ομόνοια σε 15 λεπτά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα