Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι σε επισιτισμό και τουρισμό, ενώ δεμένα θα παραμείνουν και σήμερα τα πλοία τα λιμάνια λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ
ΗΕκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλοντας «την πρωτοφανή, στα συνδικαλιστικά και εκπαιδευτικά χρονικά, ενέργεια του Υπουργού Παιδείας να προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η 24ωρη απεργία της ΔΟΕ που έχει αιτήματα μεταξύ των άλλων τις αυξήσεις στους μισθούς, τις συγχωνεύσεις, τις προσλήψεις κτλ.» κήρυξε για σήμερα Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία την Τετάρτη (23/10) ζητώντας «ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών» και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη στις 12:00 στα Προπύλαια. Η προσφυγή του Υπουργείου κατά της απεργία σύμφωνα με πληροφορίες βγήκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κανονικά υπό την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.
Επιπλέον, απεργία για τις 24 και 25 Οκτωβρίου έχουν προκηρύξει και οι εργαζόμενοι/νες στην καθαριότητα των σχολείων.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε.) διεκδικεί μεταξύ άλλων αναγνώριση της πάγιας και διαρκούς φύσης των αναγκών καθαριότητας των σχολείων και μετατροπή των ΙΔΟΧ σε πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου, ροτεραιότητα στις προσλήψεις πλήρους απασχόλησης για το διδακτικό έτος 2025-2026 σε όλους όσοι έχουν μεγαλύτερη μοριοδότηση με βάση τα έτη εμπειρίας, υποχρέωση Προσλήψεων διάρκειας δέκα (10) ολόκληρων μηνών, Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ο κωδικός πρόσληψης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ να είναι ενιαίος για το προσωπικό ΙΔΟΧ στη σχολική καθαριότητα, υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ομοσπονδίας, πιστοποίηση Επαγγελματικών Δεξιοτήτων και Πιστοποίηση Προϊόντων Καθαρισμού και Απολύμανσης χώρων, έγκαιρες Πληρωμές Μισθοδοσίας, χορήγηση Εξόδων Μετακίνησης.
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕΕΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό). Καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα αλλά και σε κατά τόπους συγκεντρώσεις των σωματείων του κλάδου στα αεροδρόμια των τουριστικών προορισμών.
Αιτήματα της κινητοποίησης είναι η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και 5ήμερο 40ωρο, αλλά και η «αξιοπρεπής διαβίωση τους “νεκρούς” μήνες για τους εποχιακά εργαζόμενους μέσω του ταμείου ανεργίας». Ζητούν μέτρα για το πώς θα μοιράζει το φιλοδώρημα ο εργοδότης στους εργαζόμενους και πώς θα ελέγχεται, ενώ καλούν την κυβέρνηση εφόσον ισχύουν οι εκτιμήσεις της πως το φιλοδώρημα στη χώρα μας κυμαίνεται στα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο, με τα έσοδα που θα μαζέψει από τη φορολόγηση αυτού του ποσού να αυξήσει τη χρονική ισχύ του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων.
Σήμερα παράλληλα συνεχίζεται η 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια και την Τετάρτη, με τους ναυτικούς να ζητούν, μεταξύ άλλων, την υπογραφή ΣΣΕ με ποσοστό αύξησης 23% και την άμεση τροποποίηση του άρθρου για τη τετράμηνη δρομολόγηση των Ε.Γ/Ο.Γ , Ταχυπλόων Πλοίων και επιβολή επτάμηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης.
Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας, ενώ στην Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες πόλεις της χώρας.