

Καθώς περνούν οι ώρες από την ιστορική συμφωνία για το Brexit, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις κρίσιμες, πολύωρες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν.
Τέσσερις φορές μίλησαν στο τηλέφωνο μόνο το τελευταίο 24ωρο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Κι ενώ είχαν κλείσει πολιτικά τη συμφωνία, αποδείχθηκε ότι τα νούμερα και τα ποσοστά των ψαριών που είχαν μπροστά τους δεν ήταν τα σωστά! Οπότε χρειάστηκαν ώρες για να τα επιβεβαιώσουν.
Έτσι, λοιπόν, «ψάρι – ψάρι» πήγαιναν οι διαπραγματεύσεις, και ήθελε μεγάλη προσοχή γιατί οι κοινότητες των ψαράδων σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν μεγάλη εκλογική δύναμη.
Τώρα, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, είναι δύσκολο να πει κανείς. Η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο υπέρ της ΕΕ, κι αυτό γιατί:
- Η εμπορική συμφωνία αφορά ταπροϊόντα και όχι τις υπηρεσίες που αποτελούν το 80% της Βρετανικής οικονομίας.
- Από την άλλη, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δε θα έχει ρόλο, ένας μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
- Στο θέμα του χρόνου μετάβασης για τους αλιείς, η Βρετανία ήθελε να είναι 3 χρόνια, η Κομισιόν 13 και στην πορεία 6. Τελικά συμφώνησαν στα 5.5.
- Επίσης ο Μπόρις Τζόνσον δεν κέρδισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της βρετανίας στα 12 χρόνια. Όσο η Βρετανία ήταν στην ΕΕ και στην ενιαία αγορά δεν είχε ΑΟΖ. Τώρα αποκτά.Η Βρετανία είχε ζητήσει να επεκτείνει στα 12 μίλια -αλλά αυτό θα απέκλειε τους Ευρωπαίους ψαράδες οπότε δεν το κατάφερε.
Αντίθετα, η ΕΕ κέρδισε να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, να μην μπουν σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας και να κρατήσει την ενότητά της -ένα από τα λίγα θέματα που και οι 27 ήταν ενωμένοι! Στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο για τον Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τι ακριβώς πήρε από την συμφωνία.
Γιατί το Brexit η Βρετανία το επέλεξε, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα είναι καλύτερα, κρατώντας μόνο τα πλεονεκτήματα της ΕΕ, αλλά και την εθνική ανεξαρτησία τους. Αυτά που κέρδισε ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί. Και με την ύφεση και την πανδημία που έρχεται, οι αναλυτές λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα νιώσει πρώτο.
Σχετικά Νέα
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.
ΗΠΑ: Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα υποχρεώνονται στο εξής να βλέπουν τις υποψήφιες ταινίες για να τις βραβεύουν με Όσκαρ
Η Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει τα βραβεία Όσκαρ ανακοίνωσε σήμερα ότι τροποποιεί τους κανόνες.