Ποιες παρενέργειες προκαλεί η τρίτη δόση εμβολίου

Πάνω από 2,9 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση εμβολίου και η Maccabi Health Services δημοσίευσε έρευνα για τις παρενέργειες. Η έρευνα κάλυψε 9.222 πολίτες άνω των 18 ετών και σύμφωνα με αυτή, παρότι η πλειονότητα αντιμετώπισε κάποιες παρενέργειες καμία εξ αυτών δεν ήταν απειλητική για τη ζωή τους ενώ συνήθως αυτές έφευγαν μετά από 2-3 ημέρες.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι παρενέργειες ήταν χειρότερες στην τρίτη δόση απ’ ότι στη δεύτερη και οι άλλοι μισοί ότι ήταν οι ίδιες ή όχι τόσο σοβαρές.

Το 57% μίλησε για κόπωση και αδυναμία, το 36% για πονοκέφαλο, το 26% για μυϊκό πόνο, το 19% για πρήξιμο στους λεμφικούς αδένες, 18% για πυρετό έως 38 βαθμούς και 9% για μεγαλύτερο πυρετό. Το 27% είπε ότι δεν είχε παρενέργειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων (87%) αναφέρθηκε σε πόνο στο σημείο της ένεσης και 18% για πρήξιμο, ενώ 6% έκανε λόγο για «κοκκίνισμα». Το 9% δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στο σημείο της ένεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα το 43% δήλωσε ότι οι παρενέργειες έφυγαν το πρώτο 24ωρο, το 41% ότι χρειάστηκαν 2-3 ημέρες και το 17% ότι κράτησαν περισσότερο.

Τα καλά νέα: το 96% όσων έκαναν τρίτη δόση δήλωσαν ότι δεν χρειάστηκαν καμία ιατρική βοήθεια ή συμβουλή για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα