

Ολοένα και πληθαίνουν οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών, με δήθεν μηνύματα από την Εφορία και τα ΕΛΤΑ. Όπως φαίνεται οι διαδικτυακές απάτες όσο περνάει ο καιρός γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα εντοπίσιμες καθώς οι επιτήδειοι βρίσκουν νέους έξυπνους τρόπους παγίδευσης. Η νέα μόδα θέλει να στέλνουν οι απατεώνες μηνύματα που φαίνεται ότι έχει στείλει η … ΑΑΔΕ. Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
Διαπιστώνοντας ότι τα αντανακλαστικά των καταναλωτών έχουν ατονήσει αλλά και ότι οι μέθοδοι των κυκλωμάτων τελειοποιούνται σε ανησυχητικό βαθμό, οι ελληνικές τράπεζες σε συνεργασία με τη Mastercard ξεκίνησαν νέα εκστρατεία ενημέρωσης και αφύπνισης, ενώ και η ΑΑΔΕ, εν όψει των νέων φορολογικών δηλώσεων, συμβουλεύει τους φορολογούμενους πώς να αποφύγουν τις παγίδες.
«Ψάρεμα» με δόλωμα επιστροφή φόρου
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον όρο «phishing» ορίζεται η απόπειρα υποκλοπής προσωπικών στοιχείων, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικοί λογαριασμοί ή κωδικοί πρόσβασης πολιτών με παραπλανητικά e-mails ή μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο από υποτιθέμενες έμπιστες οντότητες, όπως η Εφορία. Τα πλαστά αυτά μηνύματα συνήθως περιέχουν κάποιο link προς έναν παραπλανητικό ιστότοπο. Το δόλωμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάποια επιστροφή φόρου, που πρέπει να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου, ενώ έχουν καταγραφεί και απόπειρες εκφοβισμού με δήθεν δεσμεύσεις λογαριασμών από την Εφορία λόγω χρεών.
Πώς θα εντοπίσετε ότι πρόκειται για «μαϊμού» μηνύματα: 2+1 tips
– Αποστολέας: Τα συγκεκριμένα μηνύματα φαίνεται να αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ, αλλά ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ή παραφρασμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζει με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης, συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.
– Γλώσσα: Χαρακτηριστικά της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων με εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας και η προτροπή να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία. Εδώ απαιτείται, πάντως, ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, καθώς καταγράφονται περιπτώσεις εξαπάτησης όπου τέτοιου είδους γραμματικά ή συντακτικά λάθη δεν εντοπίζονται εύκολα.
Αυτό που επισημαίνει η ΑΑΔΕ είναι ότι δεν πρόκειται να σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως επίσης δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών).
Άρα, δεν πρέπει να πατήσετε το link που λάβατε με ένα τέτοιο μήνυμα.
Σχετικά Νέα
Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Στο πλαίσιο διεξαγωγής εορταστικών εκδηλώσεων της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας,.
Πάτρα: Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 3 κατηγορούμενοι για τη φονική παράσυρση της 47χρονης ναυτικού
Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, ο πλοίαρχος, ο.
Ηράκλειο: “Δέσμη ενεργειών” για την κατανόηση του φαινομένου στις Βούτες
Σε μια νέα, τη δεύτερη μέσα σε μια μέρα, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ.
Ομαδική παραίτηση γιατρών στο Βενιζέλειο: «Η κατάρρευση είναι προ των πυλών» – Η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη
Ο μαδική παραίτηση υπέβαλαν τη Δευτέρα οι γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου..