Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology, συνδέει την υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Α μέσω της δίαιτας, με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο επιδημιολογικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 173.229 εθελοντές για 24-26 χρόνια.
Συνολικά, παρατηρήθηκε πως οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Α μέσω της διατροφής, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, συγκριτικά με εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης. Ακόμη, φάνηκε πως το μεγαλύτερο ποσοστό της προσλαμβανόμενης βιταμίνη Α, προερχόταν από φρούτα και λαχανικά και όχι από ζωικά προϊόντα ή συμπληρώματα. Από την άλλη, η υψηλή πρόσληψη καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο, βρέθηκε επίσης να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος, τα παραπάνω ευρήματα προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, κυρίως από τρόφιμα φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου.
Πηγή : neadiatrofis.gr
Σχετικά Νέα
-
Ντ. Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες ειδικά στο γαστρεντερικό
Δισεπίλυτο γρίφο αποτελεί για τους επιστήμονες η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω.
-
ΠΟΥ: Η ηπατίτιδα είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι την ημέρα μολύνονται από ιογενή ηπατίτιδα και η πρόοδος στην.
-
ΠΟΥ: Καμπανάκι για άμεσα μέτρα κατά της ηπατίτιδας που προκαλεί χιλιάδες θανάτους κάθε ημέρα
Οι ιοί της ηπατίτιδας εξακολουθούν να προκαλούν 3.500 θανάτους ημερησίως με τον αριθμό αυτόν.
-
Η μαύρη σοκολάτα και τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και γεμάτη με.