Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει η ΕΚΤ με τα επιτόκια – Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες

H πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις, έχει «κλειδώσει» για τον Ιούνιο, ωστόσο θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τις μετέπειτα αποφάσεις και ενέργειες της ΕΚΤ. Θα ακολουθήσουν τρεις μειώσεις επιτοκίων-κατά 25 μονάδες βάση έκαστη- ή θα επιλεχθεί ένα σαφώς πιο συντηρητικό μονοπάτι και μόνο άλλη μία μείωση επιτοκίων εντός του 2024, μετά από αυτή του Ιουνίου;

Αυτό είναι το μείζον ερώτημα που απασχολεί τράπεζες, επιχειρήσεις, δανειολήπτες αλλά και κυβερνήσεις στην Ευρώπη, χωρίς βεβαίως να προκύπτει μια ξεκάθαρη απάντηση. Από τα «συμφραζόμενα», δηλαδή τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και άλλους σημαντικούς δείκτες, καθώς και την ανάλυση των δημόσιων τοποθετήσεων μελών του Δ.Σ. της ΕΚ, είτε ανήκουν στα «γεράκια» είτε στα «περιστέρια», διαφαίνεται ότι η πλάστιγγα-ετούτη την ώρα- γέρνει περισσότερο προς τις δύο αυξήσεις επιτοκίων έως το τέλος της χρονιάς.

Ο πληθωρισμός, αν και σε πτωτική και πορεία εδώ και μήνες, συνεχίζει να είναι επίμονος και η πορεία του προς τον καταληκτικό στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι πιο αργός απ’ ότι είχε υπολογιστεί. Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, διατηρήθηκε στο 2,4%, με τις υπηρεσίες και τα τρόφιμα να αποτελούν τις κύριες συνιστώσες του.

Ένας πρόσθετος παράγοντας που ανησυχεί την ΕΚΤ και ενισχύει τις φωνές στη Φρανκφούρτη που τάσσονται υπέρ των περιορισμένων μειώσεων επιτοκίων, είναι η επίμονη αύξηση των μισθών στη ζώνη του ευρώ. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας δείχνουν ότι ένας βασικός δείκτης των μισθών της ζώνης του ευρώ απροσδόκητα δεν επιβραδύνθηκε στις αρχές του 2024. Οι μισθοί που υπόκεινται σε συλλογική διαπραγμάτευση αυξήθηκαν κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

<strong>Τι προβλέπουν οι αναλυτές</strong>

Αναλυτές και αγορές συμφωνούν ότι έχει δρομολογηθεί η μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μία δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι το σενάριο και τρίτης μείωσης επιτοκίων έως το τέλος του 2024, έχει εξασθενήσει, διαβλέποντας αλλαγές στη νομισματική στρατηγική της ΕΚΤ.

Μια τέτοιου είδους αλλαγή και η επιλογή μιας πιο συντηρητικής οδού για τις μειώσεις επιτοκίων, θα έχει θετικό αντίκτυπο -έστω και βραχυπρόθεσμα- για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που είναι ανάμεσα σ’ αυτές που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις αυξήσεις επιτοκίων, καταγράφοντας ρεκόρ κερδών το 2023 και εξαιρετικές επιδόσεις το 2024. Η…συγκρατημένη μείωση επιτοκίων θα επηρεάσει λιγότερο την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες κρατούν υψηλά τα επιτόκια των δανείων και χαμηλά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα