Πλούσιες χώρες μείωσαν τις δαπάνες για τις ανθρωπιστικές κρίσεις

Την ώρα που αυξάνονται οι ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια οι πλούσιες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Βρετανία, ξόδεψαν λιγότερα χρήματα πέρυσι για την παροχή βοήθειας και την αντιμετώπιση των κρίσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Global Humanitarian Assistance.

Η Ουάσινγκτον, η μεγαλύτερη δωρήτρια παγκοσμίως, μείωσε τις σχετικές δαπάνες κατά 6% ή 423 εκατομμύρια δολάρια το 2018, ενώ το Βερολίνο και το Λονδίνο δαπάνησαν 11% λιγότερα χρήματα σε σχέση με το 2017.

Και αυτό παρά τις εκκλήσεις για τη συγκέντρωση του ποσού ρεκόρ των 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απηύθυναν το 2018 διεθνείς οργανισμοί υπό τον ΟΗΕ, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη. Οι εμπόλεμες Συρία και Υεμένη έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε τη στάση αυτών των τριών μεγάλων δωρητών πολύ στενά και να διασφαλίσουμε ότι δεν πρόκειται για την έναρξη μιας τάσης που θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Νταν Κόπαρντ διευθυντής ερευνών και ανάλυσης στο Global Humanitarian Assistance.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ποσό ανθρωπιστικής βοήθειας που παρείχαν οι κυβερνήσεις αυξήθηκε λίγο πέρυσι καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αύξησαν τις δαπάνες τους, παρέχοντας κυρίως βοήθεια στην Υεμένη, επεσήμανε ο Κόπαρντ.

Τα προγράμματα που δίνουν στους ανθρώπους τον έλεγχο των πόρων που τους παρέχονται ως ανθρωπιστική βοήθεια αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2017 για να φτάσουν το ποσό ρεκόρ των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, αναφέρεται στην έρευνα.

Παράλληλα, αυξήθηκαν οι μακροπρόθεσμες δωρεές που βοηθούν τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να διαχειρίζονται τις επιπτώσεις των κρίσεων.

Μεγάλος αριθμός ανθρωπιστικών κρίσεων διαρκεί για χρόνια, με αποτέλεσμα να χρειάζονται περισσότεροι πόροι για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

Σχετικά Νέα