«Πλωτό Τσέρνομπιλ»: Το πυρηνικό πλοίο της Ρωσίας και η αγωνία για τους κινδύνους που «κρύβει»

Τον επόμενο μήνα θα αποπλεύσει από τη Ρωσία το Akademik Lomonosov, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, με τελικό προορισμό την Άπω Ανατολή. Οι εργασίες κατασκευής του πλοίου ολοκληρώθηκαν ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες, γράφει το CNNi.

Στόχος της Μόσχας είναι να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στην πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Lomonosov έχει μήκος 144 μέτρα και θα παρέχει ηλεκτρισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και πολύτιμων λίθων στην περιοχή Τσουκότκα.

Η Ρωσία, όμως, έχει και μεγαλύτερα σχέδια για το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο: εποφθαλμιά στην ενίσχυση της προσπάθειας του προέδρου για επέκταση στην Αρκτική, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι περίπου 2 εκατομμύρια οι Ρώσοι που ζουν στην περιοχή, με σημεία που – σε περιπτώσεις – είναι προσβάσιμα μόνο από πλοία, όποτε, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός. Η Μόσχα επιθυμεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις για να ανακαλύψει τους κρυφούς θησαυρούς της περιοχής.

Θεωρητικώς, σημειώνει το αμερικάνικο δίκτυο, ένα πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά για να φτάσει το ρεύμα σε σημεία που είναι σχεδόν ακατοίκητα.

Σχετικά Νέα