

Εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που προκύπτουν για την πορεία του πληθωρισμού ,είναι άκρως απογοητευτικά και δυσοίωνα. Τείνει να γίνει «συνείδηση» σ’ όλους, ακόμη και στους πιο αισιόδοξους, ότι οι πληθωριστικές τάσεις δεν πρόκειται να «εφησυχάσουν», αλλά αντιθέτως θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όλο το 2022.
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Υπήρχε, κατά τους προηγούμενους μήνες η κρυφή ελπίδα, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο, ότι ο πληθωρισμός θα αποτελούσε ένα παροδικό φαινόμενο, που θα έχανε τη δυναμική του και θα «εξατμιζόταν» τρόπον τινά, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονταν σε πορεία ανάκαμψης, να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους. Τη συγκεκριμένη πεποίθηση, άλλωστε, εξέφραζαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, που επέμενε ότι ο πληθωρισμός θα έχει βραχύβια διάρκεια.
Προφανώς όσοι πίστευαν τα παραπάνω, είχαν μάλλον υποτιμήσει την ισχύ της ενεργειακής κρίσης που αποτελεί το «καύσιμο» για τη μεγάλη διόγκωση των πληθωριστικών τάσεων στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και φυσικά δεν είχαν υπολογίσει ότι θα μεσολαβούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που «τίναξε στον αέρα» τις διεθνείς αγορές, τις τιμές στα καύσιμα, στα εμπορεύματα, καθώς και τους προϋπολογισμούς των χωρών.
Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από το πληθωριστικό «τσουνάμι» που έχει χτυπήσει την Ευρώπη. Εδώ και μήνες νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια, σε βασικά αγαθά-προϊόντα και εσχάτως στα καύσιμα. Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» στο 7,2% τον Φεβρουάριο και αναμένεται να προσεγγίσει το 8% τον Μάρτιο. Και με βάση όλα τα data αλλά και τις προβλέψεις δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί, αλλά να αναρριχηθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας του 2022, ανεβάζει τον πήχη του πληθωρισμού – στο δυσμενές σενάριο – στο 11%! Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητική είναι η αύξηση του λεγόμενου «εισαγόμενου πληθωρισμού» στη χώρα μας. Η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, είναι άρρηκτα συνυφασμένη και εν πολλοίς σηματοδοτεί την αύξηση των τιμών λιανικής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο του 2022 ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία παρουσίασε αύξηση σχεδόν 31% σε σχέση με το περυσινό διάστημα. Πριν, δηλαδή, ξεκινήσει η σύρραξη στην Ουκρανία, ο εισαγόμενος πληθωρισμός είχε εκτοξευθεί, γεγονός που αναδεικνύει ευλόγως το συμπέρασμα ότι τους επόμενους μήνες και αφού συνυπολογιστούν οι σφοδρές «παρενέργειες» του πολέμου, θα χτυπήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα την ελληνική οικονομία.
Θα απαιτηθούν κι άλλα πακέτα στήριξης
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι οι τελευταίες. Με δεδομένο, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία και τις εκτιμήσεις, ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων και συνεπώς των ανατιμήσεων, οι παρεμβάσεις – έστω και στοχευμένου χαρακτήρα- θα κριθούν ως επιβεβλημένες και για τη συνέχεια.
Διαμορφωτής των εξελίξεων και των οικονομικών συνθηκών αλλά και… συνεπειών, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ενδεχόμενη συνέχισή του για πολλές εβδομάδες ακόμη, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής αβεβαιότητας και ανησυχίας στις αγορές, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για τις εθνικές οικονομίες.
Σχετικά Νέα
Η Ελλάδα γιορτάζει το Πάσχα με ψήσιμο οβελία σε κάθε άκρη της χώρας
Από νωρίς το πρωί, στήθηκαν οι ψησταριές για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία. Τιμώντας.
Ανάλυση CNN: Η στρατηγική του Πούτιν πίσω από την ξαφνική «πασχαλινή» εκεχειρία
Αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρειάζονταν απόδειξη του άγριου κυνισμού της Μόσχας όσον αφορά.
Καιρός: Με υψηλές θερμοκρασίες το σούβλισμα του οβελία
Με καλοκαιρία, χαμηλές εντάσεις ανέμων και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε.
«Χρυσή βόμβα»: H Kίνα «κάθεται» σε κοίτασμα χρυσού 81 δισ. δολαρίων
Η ανακάλυψη του «μεγαλύτερου κοιτάσματος χρυσού στον κόσμο» θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τις.