

Στο 2,7% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, τον Αύγουστο, με τις αυξήσεις στα περισσότερα από αυτά να είναι διψήφιες, ωστόσο η τάση είναι μάλλον σταθεροποιητική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 2,5%.
Οι σημαντικότερες αυξήσεις είναι σε γαλακτοκομικά , αυγά, και στα λάδια. Σε αυτά τα προϊόντα οι ανατιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν στομ12%. Στα φρούτα οι αυξήσεις είναι στο 10,7% και στα λαχανικά 17,6%. στα υπόλοιπα τρόφιμα η άνοδος των τιμών είναι στο 12%. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πάντως, σε μηνιαία βάση, παρατηρούνται οι πρώτες μειώσεις σε βασικά προϊόντα. Για παράδειγμα η τιμή των αυγών μειώθηκε τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 4,5%, ενώ οι τιμές των φρούτων μειώθηκαν κατά 7,1% (τον Ιούλιο σε ένα μήνα είχαν αυξηθεί 28,8%). Η μείωση στις τιμές των ψαριών ήταν 1,2% και στα δημητριακά κατά 5,1%.
Ανάλυση της Eurostat και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα γαλακτοκομικά είναι στην Ελλάδα ακριβότερα κατά 40%. Στα τρόφιμα η χώρα είναι ακριβότερη κατά 30%, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο κατά 25%. Αυτό σημαίνει, γράφει η εφημερίδα, ότι για την ίδια ποσότητα ίδιων τροφίμων οι άλλοι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν 25-40% λιγότερο.
Σχετικά Νέα
Επιδότηση της κατανάλωσης ρεύματος: Από σήμερα οι αιτήσεις των επιχειρήσεων
Ανοίγει σήμερα Δευτέρα 12 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ https://www.power4business.deddie.gr για την υποβολή.
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άνοδο καταγράφουν οι μετοχές μετά την ανακοίνωση για αναστολή μέρους των δασμών ΗΠΑ-Κίνας
Άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τους επενδυτές να.
Κοινωνικός τουρισμός: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων, για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.
Ηρεμία στα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας.