Πληθωρισμός: Η «παραπλανητική» πτώση και η ακρίβεια στα τρόφιμα που καλπάζει

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αριθμοί δεν λένε την αλήθεια. Δεν προτάσσουν απαραιτήτως μια στρεβλή ή παραπλανητική εικόνα, αλλά διαμορφώνουν μια μάλλον εικονική πραγματικότητα που δεν συνάδει με τη ρεαλιστική «ιστορία». Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για τον Νοέμβριο υποχώρησε κι άλλο και διαμορφώθηκε στο 8,5%. Πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση, σε σχέση με τον κοντινό Σεπτέμβριο, όπου είχε εκτοξευθεί πάνω από το 12%. Αν κάποιος απομόνωνε αυτό το στατιστικό στοιχείο, θα είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Η αλήθεια όμως απέχει παρασάγγας από αυτή την προσέγγιση…

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ενώ ο πληθωρισμός «έπεσε» στο 8,5%, οι τιμές των τροφίμων κινούνται στα ύψη και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα κλιμακώνονται συνεχώς. Πώς λοιπόν καθίσταται δυνατό να υποχωρεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή, τη στιγμή που το καλάθι του νοικοκυριού επιβαρύνεται συνεχώς και αδιαλείπτως; Η απάντηση έγκειται στην πρόσκαιρη (;) πτώση των ενεργειακών τιμών, δηλαδή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που τους προηγούμενους μήνες είχαν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ακρίβεια, με εξαίρεση την προσωρινή αποκλιμάκωση στον τομέα της ενέργειας, παραμένει… πανίσχυρη και ενισχύεται συνεχώς. Το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι τους επόμενους μήνες και ενώ η Ευρώπη έχει εισέλθει στον χειμώνα-χωρίς να έχει επιλύσει ακανθώδη ζητήματα όπως το πλαφόν στο φυσικό αέριο- οι ενεργειακές τιμές θα πάρουν ξανά την ανιούσα. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό να επιστρέψουν στα προ μηνών επίπεδα συμπαρασύροντας σε διψήφιο αριθμό τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν έχει αναχαιτιστεί επί της ουσίας. Πώς άλλωστε να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο, όταν καταγράφονται ανατιμήσεις κατά 25,3% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 20,4% στα έλαια, 18,7% στο ψωμί και 12,6% στα λαχανικά.

Οι τιμές των τροφίμων για τον μήνα Νοέμβριο, αυξήθηκαν με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο του δείκτη του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στην ομάδα Διατροφή είναι της τάξης του 15,0%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

ΔΝΤ: Υψηλές τιμές τροφίμων για μεγάλο χρονικό διάστημα

Οι τιμές των τροφίμων αναδεικνύονται σε ισχυρό παράγοντα ενίσχυσης των πληθωριστικών τάσεων και αυτό δεν αφορά προφανώς μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρωζώνη και συνολικά τον κόσμο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρόσφατη ανάλυσή του, υποστηρίζει ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων θα αποτελούν βραχνά για τις κυβερνήσεις και τους πολίτες, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ΔΝΤ σημειώνει στην ανάλυσή του, ότι οι τιμές των τροφίμων αύξησαν την επισιτιστική ανασφάλεια και τις κοινωνικές εντάσεις, ενώ επιβαρύνουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων. Οι τελευταίες καλούνται να αντιμετωπίζουν αυξανόμενους λογαριασμούς εισαγωγών τροφίμων και έχουν μειώσει την ικανότητα χρηματοδότησης κυρίως των ευάλωτων πολιτών με πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα