Πληθωρισμός, επιτόκια και επιβράδυνση στην Ε.Ε. απειλούν την ανάπτυξη

Με πολλή προσοχή παρακολουθεί πλέον η Αθήνα τις εξελίξεις με τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, αλλά και την κλιμάκωση που διαφαίνεται στη Μέση Ανατολή, αφού απειλούν να εκτροχιάσουν και την ελληνική οικονομία.

Ως γνωστόν, η Αθήνα επιμένει στην πρόβλεψη ότι η οικονομία θα επιταχύνει το 2024, φτάνοντας σε ανάπτυξη 2,9%, από το 2,4% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται κυρίως σε μια εκρηκτική αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1%, στον τουρισμό και στην αύξηση της κατανάλωσης. Μάλιστα, από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εξηγούσαν ότι η διαφορά της ελληνικής πρόβλεψης από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) που παρακολουθούν την οικονομία, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη από 2,2% έως και 2,3% για το 2024, εξηγείται από διαφορές στον υπολογισμό του ύψους των επενδύσεων.

Έως έναν βαθμό, οι επενδύσεις είναι διασφαλισμένες, αφού βασίζονται σε έργα και μεταρρυθμίσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Στη σύνταξη του Προϋπολογισμού για το 2024 το Υπουργείο είχε ως βασική παραδοχή ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% φέτος, από 3,9% το 2023. Επίσης, ως άδηλη παραδοχή ο Προϋπολογισμός είχε ενσωματώσει ότι από τα μέσα του χρόνου θα ξεκινήσει και ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων του ευρώ, από το 4% σήμερα, που θα διευκόλυνε τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Ωστόσο οι περισσότερες από τις επενδύσεις τόσο του ΤΑΑ όσο και του ΕΣΠΑ έχουν και ένα ποσοστό συγχρηματοδότησης από 35% έως 40% από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χωρίς την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, μπορεί κάποιες επενδύσεις να αναβληθούν για το 2025, στέλνοντας την ανάπτυξη χαμηλότερα από το 2,9%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κρατά ακόμη τα χαρτιά της κλειστά σε ό,τι αφορά την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων, τη στιγμή που και η Fed αλλάζει και τα δικά της σχέδια, αναβάλλοντας τις μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου, λόγω της κλιμάκωσης του πληθωρισμού και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κίνδυνος από την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης ήρθε ως αποτέλεσμα της απόσυρσης μέτρων στήριξης, οι ανατιμήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και πρώτες ύλες μπορούν να διατηρηθούν αν συνεχιστεί η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας στην Υεμένη, ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, εκλήφθηκαν ως κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή. Έτσι, είχαμε αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Την ίδια ώρα, η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένουν νέες ανατιμήσεις σε κάποια εισαγόμενα είδη λόγω της εκτόξευσης του μεταφορικού κόστους κατά 173% από την αρχή των επιθέσεων των Χούθι. Τούτο, με δεδομένο ότι, αποφεύγοντας τη Διώρυγα του Σουέζ, τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στη Μεσόγειο.

Η εντεινόμενη αβεβαιότητα στην περιοχή δε θα αφήσει εύκολα την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της αν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει κοντά στο 2%, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά την πρώτη μείωση να υπάρξει ανάγκη για νέα αύξηση των επιτοκίων, ίσως και πάνω από το 4%.

Μεγαλύτερη επιβράδυνση

Από την άλλη, όσο περισσότερο χρόνο μείνουν τα επιτόκια του ευρώ στα σημερινά ή υψηλότερα επίπεδα, τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος ύφεσης για την Ευρωζώνη, στην οποία η μεγαλύτερη οικονομία, η γερμανική, θα έχει για φέτος ύφεση, ενώ Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία αναμένεται να έχουν σημαντική επιβράδυνση.

Η παράταση των υψηλών επιτοκίων μέχρι και τον Σεπτέμβριο ή, ακόμα χειρότερα, έως το τέλος του χρόνου είναι σαφές ότι θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η Ευρωζώνη αποτελεί, ως γνωστόν, τον βασικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας τόσο σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών όσο και στον τομέα των υπηρεσιών. Όσον αφορά τις εξαγωγές, θα υπάρξει σίγουρα πλήγμα, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια επιβράδυνση της τουριστικής κίνησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά ενώ για την Αθήνα είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και, πολύ περισσότερο, η καλή πορεία του τουρισμού από την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα