Πλησιάζει τις 860 μονάδες το χρηματιστήριο Αθηνών

Με κέρδη έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επαναλαμβάνοντας το χθεσινό μοτίβο μιας συνεδρίασης συσσώρευσης, κατά την οποία η λήξη επεφύλαξε ένα μίνι ράλι σε επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πιο κοντά στις 860 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,80% στις 859,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 850,87 μονάδων (-0,16%) και 859,11 μον. (+0,80%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,61%, στις 2.192,83 μονάδες, ενώ στο +1,60% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.313,91 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 773,65 μονάδες.

Όλα τα είχε και η σημερινή συνεδρίαση. Ισχυρές απώλειες σε ορισμένους τίτλους και ισχυρά κέρδη σε άλλους, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία ημέρα ότι η αγορά επιδίδεται σε “καθαρό” trading τίτλων, ανάλογα με τις μικρο-εξελίξεις που συνοδεύουν τις εισηγμένες. Εντούτοις, η συναλλακτική δραστηριότητα βελτιώθηκε ελαφρώς σήμερα, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να δείχνουν ότι λαμβάνουν θέσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Και πράγματι, δεδομένου του ότι ο Γενικός Δείκτης τις τελευταίες 12 συνεδριάσεις κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είναι ενδεικτικό του stock picking που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες και των στρατηγικών που ξεδιπλώνονται διακριτικά.

Τεχνικά τώρα, η συσσώρευση βοήθησε να αποσυμπιεστούν οι ταλαντωτές, από τα υπεραγορασμένα επίπεδα, διασπώντας την κοντινή αντίσταση των 853-855 μονάδων, προκειμένου να αναμετρηθεί με την κύρια που είναι στις 860 μονάδες. Στον αντίποδα, η απώλεια της στήριξης των 830 μονάδων θα οδηγήσει στις 810, με τις 786 μονάδες να είναι η μεσοπρόθεσμη στήριξη.

Σε επίπεδο εισηγμένων τώρα, σήμερα υπήρξε ένας μίνι απολογισμός της εν πολλοίς αναμενόμενης συμφωνίας της Eurobank για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφού ανακοινώθηκε η πρώτη τιτλοποίηση δανείων μεικτών χαρτοφυλακίων και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης NPLs και θυγατρικής της Eurobank, FPS.

Το ζήτημα της διαχείρισης των NPEs των ελληνικών τραπεζών πάντα βρίσκεται στο επίκεντρο της αγοράς, αφού τα αποτελέσματα των κινήσεών τους θα κρίνουν τόσο την εξυγίανση του ισολογισμού όσο και τα επίπεδα της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Άλλωστε, τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, εγκαινιάζεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η λειτουργία της πλατφόρμας κρίνεται κομβική για τις τράπεζες και τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς αφενός σηματοδοτεί το τέλος της εποχής των στρατηγικών κακοπληρωτών, αφετέρου θα συμβάλει στις ανακτήσεις οφειλών.

Στο ταμπλό τώρα, η Σαράντης “φλέρταρε” με τα 9 ευρώ σήμερα, κλείνοντας με κέρδη 6,78%, με τη Βιοχάλκο να ενισχύεται κατά 4,15% και τις Λάμδα, Cenergy και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 3%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 2% σημείωσαν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Φουρλής, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς και Eurobank.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ Ελλάκτωρ, Jumbo και ΕΧΑΕ ολοκλήρωσαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, οριακά χαμηλότερα έκλεισε η Coca Cola, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τιτάν, Alpha Bank, Motor Oil και Aegean. Η ΔΕΗ έκλεισε με πτώση 3,44%.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα