Πλημμύρες στην Κένυα: 76 νεκροί και 29 τραυματίες

Ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα ανήλθε σε 76, με 29 τραυματίες και 19 αγνοούμενους, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, καθώς οι αρχές διέταξαν περισσότερες εκκενώσεις ανθρώπων από τις περιοχές που κινδυνεύουν λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων.

«Το Ναϊρόμπι βιώνει αυτήν τη στιγμή τον υψηλότερο αντίκτυπο, με σημαντικό αριθμό νεκρών 32 και 16.909 εκτοπισμένα νοικοκυριά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ισαάκ Μάιγκουα Μουάουρα σε δήλωση, προσθέτοντας ότι 24.196 νοικοκυριά έχουν εκτοπιστεί – αποτελώντας περίπου 131.450 άτομα. Κυβερνητικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει 50 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα για να στεγάσουν τους εκτοπισμένους, είπε ο Μουάουρα, σύμφωνα με το CNN.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ένα φορτηγό που μετέφερε ανθρώπους στην κομητεία Μακουένι, στη νότια Κένυα, «παρασύρθηκε από τα μανιασμένα νερά», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Κένυας, ο οποίος το περιέγραψε ως «ένα οδυνηρό περιστατικό». Ο Ερυθρός Σταυρός έχει διασώσει περισσότερους από 300 ανθρώπους από την έναρξη της έντονης βροχόπτωσης τον Μάρτιο.

O πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξουσιοδότησε συνεργεία έκτακτης ανάγκης να εκκενώσουν τους ανθρώπους που ζουν στις όχθες του ποταμού και σε άλλες πληγείσες περιοχές. «Δυστυχώς, θα πρέπει να μετακινήσουμε μερικούς από αυτούς ακόμη και χωρίς να συμφωνήσουν, γιατί διαφορετικά θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», είπε ο Ρούτο.

Ο πρόεδρος είπε ότι εργάζεται με ομάδες πολλών υπηρεσιών για να «παρέχει επαρκή υποστήριξη σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, 26 από τις 47 κομητείες της Κένυας έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Την Πέμπτη, το Μετεωρολογικό Τμήμα της Κένυας εξέδωσε γνωμάτευση, εξηγώντας ότι οι έντονες βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές της Κένυας, συμπεριλαμβανομένου του Ναϊρόμπι.

Οι πλημμύρες στην Ανατολική Αφρική έπληξαν επίσης την Τανζανία και το Μπουρούντι. Ο πρωθυπουργός της Τανζανίας, Κασίμ Μαγιαλίουα, δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 155 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις πλημμύρες στη χώρα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα