Πλημμύρες στη Λιβύη: Ξεκίνησε έρευνα για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που οδήγησαν στην καταστροφή

Οι αρχές της Λιβύης ξεκίνησαν έρευνα για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που οδήγησαν στις καταστροφικές πλημμύρες στην παραθαλάσσια πόλη Ντέρνα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, Al-Sediq al-Sour, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν την κατάρρευση των φραγμάτων, τα οποία κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, καθώς και την κατανομή των κονδυλίων συντήρησης.

Οι αρχές της Λιβύης ξεκινούν έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων
Είπε ότι οι εισαγγελείς θα ερευνήσουν τις τοπικές αρχές της πόλης, καθώς και τις προηγούμενες αρχές σε κυβερνητικό επίπεδο, μεταδίδει ο Guardian.

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι όποιος έκανε λάθη ή έχει ευθύνη για αμέλεια, οι εισαγγελείς σίγουρα θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα, θα καταθέσουν ποινική δίωξη εναντίον του και θα τον στείλουν σε δίκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Οι πλημμύρες της Κυριακής «βύθισε» τη Ντέρνα, παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους και σπίτια στη θάλασσα, αφού δύο φράγματα έσπασαν υπό την πίεση των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

«Η πόλη μυρίζει σαν θάνατος»
Έχουν αναφερθεί αντικρουόμενοι αριθμοί νεκρών, αλλά οι επίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό σε περισσότερους από 11.300.

Οι λιβυκές αρχές απέκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος της πληγείσας από τις πλημμύρες Ντέρνα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους θανάτους
Οργανώσεις αρωγής, όπως η Islamic Relief και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), έχουν προειδοποιήσει ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση ασθενειών καθώς και σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βοήθειας σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Η Islamic Relief προειδοποίησε για μια «δεύτερη ανθρωπιστική κρίση» μετά τις πλημμύρες, επισημαίνοντας τον «αυξανόμενο κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό και ελλείψεις σε τρόφιμα, καταφύγια και φάρμακα».

«Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πουθενά να κοιμηθούν και δεν έχουν φαγητό», δήλωσε εκπρόσωπος ανθρωπιστικής οργάνωσης

«Σε τέτοιες συνθήκες, οι ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, καθώς τα συστήματα ύδρευσης είναι μολυσμένα. Η πόλη μυρίζει σαν θάνατος. Σχεδόν όλοι έχουν χάσει κάποιον γνωστό τους».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ντέρνα δήλωσε ότι οι κεντρικές γειτονιές εκατέρωθεν του ποταμού, ο οποίος συνήθως στεγνώνει αυτή την εποχή του έτους, έμοιαζαν σαν να είχε περάσει από εκεί ένας οδοστρωτήρας, ξεριζώνοντας δέντρα και κτίρια και εκσφενδονίζοντας οχήματα στους κυματοθραύστες του λιμανιού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δήλωσε ότι «πάνω από 38.640» άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στην ανατολική Λιβύη, 30.000 από αυτούς μόνο στη Ντέρνα./p>