Πλήγματα σε ρωσική πετρελαϊκή εγκατάσταση από ουκρανικό drone

Μία μεγάλη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου στην περιοχή Μπασκίρια της Ρωσίας έπληξε από απόσταση περίπου 1.500 χιλιομέτρων ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, όπως δήλωσε μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Κιέβου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση τέτοιου είδους από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουκρανία έπληξε επίσης δύο αποθήκες πετρελαίου στη νότια Ρωσία, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να υπονομεύσει τις ρωσικές δυνάμεις που πιέζουν κατά μήκος των γραμμών του μετώπου στο έδαφός του, επιτιθέμενο σε ενεργειακές εγκαταστάσεις που είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και του πολέμου.

Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ρωσίας δήλωσε ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος προκάλεσε ζημιές σε ένα κτίριο αντλιοστασίου στο συγκρότημα επεξεργασίας πετρελαίου, πετροχημικών και λιπασμάτων Neftekhim Salavat της Gazprom στην Μπασκίρια, τη μεγαλύτερη τέτοια μονάδα της Ρωσίας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά παρά την επίθεση. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πού εκτοξεύθηκε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και τι είδους συσκευή ήταν. Το πλησιέστερο κυβερνητικά ελεγχόμενο τμήμα της Ουκρανίας απέχει περίπου 1.400 χιλιόμετρα.

Η πηγή από το Κίεβο δήλωσε ότι το drone πέταξε 1.500 χιλιόμετρα, κάνοντας λόγο για ρεκόρ, και χτύπησε μια μονάδα καταλυτικής πυρόλυσης σε μια επίθεση που έδειξε ότι «τα ρωσικά διυλιστήρια και οι αποθήκες πετρελαίου που εξυπηρετούν το στρατιωτικό συγκρότημα δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ούτε στα βαθιά μετόπισθεν».

Η Μόσχα λέει ότι τέτοιες επιθέσεις ισοδυναμούν με τρομοκρατία και έχει εξαπολύσει, όπως λέει, χτυπήματα εκδίκησης που έχουν πλήξει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τα μέσα Μαρτίου, εγείροντας φόβους για την ανθεκτικότητα του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει εντείνει τις επιθέσεις του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στη Ρωσία από την αρχή του έτους, διακόπτοντας το 15% της ικανότητας διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας, σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στις αρχές Απριλίου.

Οι υπολογισμοί του Reuters στις 15 Απριλίου έδειξαν ότι η Ρωσία κατάφερε να επισκευάσει ορισμένα βασικά διυλιστήρια πετρελαίου που επλήγησαν από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μειώνοντας την παραγωγική ικανότητα που αδρανοποιήθηκε από τις επιθέσεις σε περίπου 10% από σχεδόν 14% στα τέλη Μαρτίου.

 

 

Πηγή Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα