

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ανακοίνωσε ότι οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα της κοστίσουν έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
Η μια από τις «τρεις μεγάλες» κατασκευάστριες αυτοκινήτων του Ντιτρόιτ δήλωσε ότι είναι εκτεθειμένη στα κόστη ακόμη και μετά την τελευταία κίνηση Τραμπ να προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ως προς τον εισαγόμενο εξοπλισμό.
Η Mary Barra, διευθύνουσα σύμβουλος της GM, σημείωσε σε επιστολή της προς τους μετόχους:
«Ενσωματώνοντας τον θετικό αντίκτυπο των ενεργειών της διοίκησης αυτή την εβδομάδα, ενημερώνουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη, προσαρμοσμένα στα EBIT, σε εύρος 10-12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας τρέχουσας έκθεσης σε δασμούς ύψους 4-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Παρά το μεγάλο πλήγμα, η επιστολή του Barra σπεύδει να δηλώσει ότι η εταιρεία είναι «ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ για την υποστήριξή του στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία».
Η GM είχε αναβάλει την εκτίμησή της για το πλήγμα από τους δασμούς μετά τις νέες αλλαγές του Τραμπ, που προέκυψαν ύστερα από έντονη άσκηση πίεσης εκ μέρους των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά από τους δασμούς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που υπόκεινται σε δασμούς 25% στις εισαγωγές δεν θα υπόκεινται σε άλλους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ, για παράδειγμα, στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για δασμολογική ελάφρυνση σε ποσοστό του κόστους που επιβάλλεται για τα εισαγόμενα ανταλλακτικά.
Η GM και οι κύριοι Αμερικανοί ανταγωνιστές της Stellantis και Ford διαθέτουν σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής στο Μεξικό ή τον Καναδά για να εξυπηρετήσουν την αγορά των ΗΠΑ. Ανταλλακτικά και αυτοκίνητα διασχίζουν τα σύνορα, βάσει συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου δεκαετιών.
Ωστόσο, ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει αυτό το καθεστώς, με την ελπίδα ότι οι εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.
Σχετικά Νέα
Κίνα προς ΗΠΑ: Ακύρωση των μονομερών δασμών για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις
Η Κίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προχωρήσουν σε διόρθωση.
Στα μέσα Μαΐου ο τρίτος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ-Ιαπωνίας για τους δασμούς
Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους.
-
Βρετανία: Η αντιτρομοκρατική ερευνά βίντεο από συναυλίες των Kneecap
Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της βρετανικής αστυνομίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ερευνά βίντεο που γυρίστηκαν.
-
Παράνομη χαρακτηρίζει δικαστής του Τέξας την καταφυγή Τραμπ σε νόμο του 1798 για επίσπευση των απελάσεων
Ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία Τέξας αποφάνθηκε χθες Πέμπτη ότι η καταφυγή του Αμερικανού προέδρου.