Πλεύρης: Τρία μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα

Σε 120 ανέρχονται οι κωδικοί φαρμάκων, των οποίων πρόκειται σύντομα να απαγορευτεί η εξαγωγή, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου, χαρακτήρισε “ποινικό αδίκημα” τη δημοσιοποίηση στοιχείων ασθενούς από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη.

Στην ερώτησή της, η κα Γιαννακοπούλου είχε επικαλεστεί στοιχεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ελλείψεις σε πάνω από 200 σκευάσματα και σε πρωτότυπα φάρμακα αιχμής, που δεν έχουν γενόσημα, και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν την εκ του νόμου υποχρέωση τους για απόθεμα φαρμάκων τριών μηνών.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει προβεί, το τελευταίο εξάμηνο, δύο φορές, σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων κωδικών. Τόνισε, μάλιστα ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει νέος κατάλογος απαγορεύσεων. Έχουμε καταλήξει μετά από συνάντηση με τον ΠΦΣ σε 120 κωδικούς φαρμάκων, κυρίως αυτών που δεν έχουν γενόσημο είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: “Η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα, και σε αυτό το διάστημα θα απαγορεύεται η αποθήκευση προϊόντος στις φαρμακευτικές εταιρείες”.

Παράλληλα, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά στα εξής τρία επιπλέον μέτρα:

1. Στα μη εξαγώγιμα φάρμακα που παρουσιάζεται έλλειψη, “ακόμα και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή με δραστική ουσία, θα γίνεται μόνο με δραστική ουσία, και είμαστε σε επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ προκειμένου, όταν δεν μπορεί ο ασθενής να βρει το εμπορικό φάρμακο, να μπορεί να βρει το φάρμακο της δραστικής ουσίας”.

2. Έγινε συνεννόηση με τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ και θα πάμε σε μεγάλη εισαγωγή φαρμάκων που παρουσιάζεται έλλειψη.

3. Επεξεργάζεται, και αυτό θα είναι “η συνολική λύση του θέματος από δω και πέρα” η υποχρεωτική χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων “με ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο και, η υποχρέωση στις φαρμακαποθήκες, να δηλώνουν τις πωλήσεις αυτών των φαρμάκων”.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, “ό,τι μπαίνει από δω και πέρα σε απαγόρευση εξαγωγών, θα συνταγογραφείται μόνο ηλεκτρονικά, για να μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο, και οι φαρμακαποθήκες, για κάθε πώληση που θα κάνουνε, θα πρέπει να δηλώνουν αυτές τις πωλήσεις σε πλατφόρμα. Είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει λίγο χρόνο αλλά είναι αυτή που θα βοηθήσει να λειτουργήσουν τα άλλα μέτρα” τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Από την πλευρά της, η κα Γιαννακοπούλου περιέγραψε ως θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης λέγοντας “περιμένουμε να δούμε την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους”.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα των φθηνών φαρμάκων λέγοντας ότι “όπου υπάρχουν πολύ φθηνά φάρμακα με κίνδυνο να αποσυρθούν, θα δοθεί η ευκαιρία, με τεκμηρίωση, αφού βγει το δελτίο τιμών, να γίνουν διορθώσεις τιμών, διότι ο στόχος είναι τα φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στην αγορά, να μην υπάρξει υποκατάσταση και να μην υπάρξει έλλειψη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα