Site icon The Indicator

Πλέγμα μέτρων για τις ελληνικές επιχειρήσεις προτείνει το ΕΒΕΑ

Υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική οικονομία κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της 87ης ΔΕΘ.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η ελληνική οικονομία έχει δείξει τα τελευταία χρόνια εξαιρετική ανθεκτικότητα απέναντι σε διεθνείς κρίσεις, ενώ οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές, καθώς η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ευνοεί την προώθηση νέων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Κρίσιμο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα είναι, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ, η διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης, με ταυτόχρονη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και σταθερότητας.

Η επίτευξη αυτού του στόχου, όπως τονίζεται στο υπόμνημα, προϋποθέτει πολιτικές που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την επίσημη εργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Προϋποθέτει, επίσης, έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς και πολιτικές που οδηγούν στην επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην υπονομευθεί η σταθερή πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΑ διατυπώνει μια σειρά από τομείς προτεραιότητας για την οικονομική πολιτική, προτείνοντας συγκεκριμένες επί μέρους παρεμβάσεις.

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου«η οικοδόμηση μιας βιώσιμα αναπτυσσόμενης, παραγωγικά ισχυρής και δημοσιονομικά υγιούς οικονομίας αποτελεί τον νέο εθνικό στόχο. Έναν στόχο που μπορεί να επιτευχθεί με αποτελεσματική διακυβέρνηση, αποφασιστικότητα και συλλογική προσπάθεια.

Τώρα είναι η ώρα να διασφαλιστεί η θετική δυναμική που οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με κοινή προσπάθεια της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, εκπροσωπώντας τις 120.000 επιχειρήσεις, με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως βασικός μοχλός ενδυνάμωσης και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ως αξιόπιστος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα ανάπτυξης». 

Αναλυτικά, το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει δείξει εξαιρετική ανθεκτικότητα, απέναντι σε πρωτόγνωρες διεθνείς κρίσεις. Η χώρα κατάφερε να ανακάμψει δυναμικά από την πανδημία, να αντέξει στο σοκ των ενεργειακών ανατιμήσεων, να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει αισθητά το επιχειρηματικό περιβάλλον της, να επιτύχει ρεκόρ αύξησης των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και των εξαγωγών της, να μειώσει την ανεργία.

Οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα παραμένουν θετικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2023 αναμένεται να είναι διπλάσιος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του χρέους.

Παρά την αύξηση των επιτοκίων, οι συνθήκες για την προώθηση νέων επενδύσεων είναι μεσοπρόθεσμα ευνοϊκές, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το γεγονός αυτό, πέρα από την ποσοτική αύξηση των επενδύσεων, δημιουργεί όρους και για την ποιοτική τους αναβάθμιση, καθώς οι ενισχύσεις αφορούν επενδυτικά σχέδια με υψηλή προστιθέμενη αξία, τα οποία θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρείται εφικτός ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023. Πρόκειται για μια εξέλιξη – ορόσημο, η οποία θα διευρύνει την επενδυτική βάση της χώρας, θα μειώσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων, τόσο για το κράτος όσο και για τις τράπεζες, θα επιτρέψει φθηνότερο δανεισμό και καλύτερες συνθήκες ρευστότητας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες. 

Ο στόχος για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 3% μετά το 2024 – ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης – θα πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε συνθήκες γεωπολιτικής ρευστότητας, νομισματικής σύσφιγξης και αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη. Σε εσωτερικό επίπεδο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – το οποίο οφείλεται εν μέρει στις υψηλές τιμές της ενέργειας – αποτυπώνει την ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Κρίσιμη πρόκληση, τέλος, αποτελεί και η διαχείριση του επίμονου δομικού πληθωρισμού, με τρόπο ώστε να περιορίζονται οι πιέσεις στα νοικοκυριά, χωρίς να πλήττεται η ανταγωνιστική θέση της χώρας.

Μείζον ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, με ταυτόχρονη αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και σταθερότητας. Οι επιδόσεις στο δίπολο αυτό θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας και της χώρας στα επόμενα χρόνια. 

Η επίτευξη των στόχων στα δύο αυτά μέτωπα,  προϋποθέτει μια πολιτική η οποία υποστηρίζει πολύπλευρα και κατά προτεραιότητα την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την εξωστρέφεια, την επίσημη εργασία: μέσα από φορολογικές, ασφαλιστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις, αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών.

Προϋποθέτει την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, για την επιτάχυνση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας: με την υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, με την ψηφιοποίηση και τον ριζικό εκσυγχρονισμό του κράτους, με την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την αύξηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και των νέων, με την αναβάθμιση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης, δημόσιας υγείας και παιδείας, με τη στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις ανάγκες της οικονομίας.

Προϋποθέτει ιδιαίτερη έμφαση στη μεγέθυνση, στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομικής ικανότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, να αναβαθμίσουν την ποιότητα της εγχώριας παραγωγής και να αντεπεξέλθουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Προϋποθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, την επίτευξη λογικών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να μην υπονομευθεί η σταθερή πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους. Η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά και για μείωση της έμμεσης φορολογίας, θα πρέπει να συνδεθεί με την εντατικοποίηση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

ΠΡΟΤΕΟΤΕ -1,00%ΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΒΕΑ

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, το ΕΒΕΑ επισημαίνει τους παρακάτω στόχους και δράσεις προτεραιότητας:

1. Προσήλωση στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, ο στόχος για επίτευξη λελογισμένων πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κρίσιμης σημασίας. 

2. Ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων 

3. Φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον

4. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε καίριους για τη βιώσιμη ανάπτυξη θεσμούς

5. Πολιτική για τη μεταποίηση

6. Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης – καθαρή και φθηνότερη ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

7. Ενίσχυση του συστήματος καινοτομίας

8. Στήριξη των εξαγωγών

9. Πολιτική για τον Τουρισμό

Ο Τουρισμός αποτελεί μια βασική πηγή εσόδων για τη χώρα και είναι αδιαμφισβήτητο πως όσο αυξάνεται η ποιότητά του, τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδά του.

Η ποιότητα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά κινείται σε συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πλαίσιο στρατηγικής με:

Συγκεκριμένα:

10.Πολιτική για τον αγροδιατροφικό τομέα

11. Αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

12. Εκσυγχρονισμός του κράτους

13. Αναβάθμιση υποδομών

14. Στρατηγική για το περιβάλλον και τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής

15. Απασχόληση και κοινωνική προστασία 

Η οικοδόμηση μιας παραγωγικά ισχυρής και δημοσιονομικά υγιούς οικονομίας είναι ο νέος εθνικός στόχος.

Είναι ένας στόχος που προϋποθέτει αποτελεσματική διακυβέρνηση, αποφασιστικότητα και συλλογική προσπάθεια, προκειμένου να συνεχιστούν τα βήματα προόδου που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός, μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου καθημερινά διαμορφώνονται νέες ισορροπίες και προκλήσεις.

Τώρα είναι η ώρα να διασφαλιστεί η θετική δυναμική που οικοδομήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, με κοινή προσπάθεια της Πολιτείας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Είναι στο χέρι μας τώρα, να δημιουργήσουμε τους όρους για ισχυρή, βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη, με ταυτόχρονη μείωση των ανισοτήτων και πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη».

Exit mobile version