Πιθανότατα σε ύφεση η ευρωζώνη καθώς οι αυξήσεις των τιμών πλήττουν τη ζήτηση

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη έγινε πιο βαθιά αυτόν τον μήνα και η οικονομία πιθανότατα εισέρχεται σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω της κρίσης του κόστους διαβίωσης, σύμφωνα με έρευνα.

Αυτοί που επλήγησαν ιδιαίτερα ήταν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έστειλε τις τιμές του αερίου υψηλότερα, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε πτώση καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο σύνθετος δείκτης της S&P Global, που θεωρείται καλή ένδειξη για τη συνολική οικονομική υγεία, σημείωσε πτώση στις 48,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν από τη δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Σεπτέμβριος είναι ο τρίτος μήνας που ο δείκτης βρίσκεται χαμηλότερα των 50 μονάδων, που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

“Η ύφεση της ευρωζώνης βρίσκεται στα χαρτιά, καθώς οι επιχειρήσεις αναφέρουν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών και εντείνουν τις πιέσεις των τιμών που συνδέονται με το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος”, δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

“Αν και υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις χαλάρωσης των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού στην ενέργεια και στο αυξανόμενο κόστος ζωής, το οποίο όχι μόνο πλήττει τη ζήτηση αλλά και περιορίζει τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις”, ανέφερε ο ίδιος.

Η συνολική ζήτηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020, όταν η ήπειρος επλήγη από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ο νέος επιχειρηματικός ΡΜΙ μειώθηκε στις 46 από τις 46,9 μονάδες.

Ο ΡΜΙ υπηρεσιών μειώθηκε στις 48,9 έναντι των 49,8 μονάδων, για δεύτερη φορά που ο δείκτης υποχώρησε από τις 50 μονάδες και στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Με τις τιμές να αυξάνονται ξανά με τη ζήτηση να υποχωρεί, η αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μην εξανεμίστηκε. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών μειώθηκε στις 53,8 μονάδες από τις 56,6 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Οι επιχειρήσεις στη μεταποίηση είχαν επίσης χειρότερο μήνα από ό,τι προβλεπόταν. Ο σχετικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 48,5 μονάδες από τις 49,6 μονάδες, σε σχέση με τις εκτιμήσεις για 48,7 μονάδες.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, υποχώρησε στις 46,2 από τις 46,5 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα