Πιθανόν γενικό lockdown στη Γαλλία – Διάγγελμα Μακρόν αύριο το βράδυ

Το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ Μακρόν να ανακοινώσει την επιβολή γενικού lockdown, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά και της αποτυχίας των τοπικών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην ανάσχεσή τους, προβάλλουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετά τη γνωστοποίηση ότι αύριο το βράδυ θα απευθύνει διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό.

Σύμφωνα με το Reuters ο Μακρόν θα απευθύνει το διάγγελμά του το απόγευμα στις 8 ώρα Γαλλίας, όπως ανέφερε το γραφείο του την Τρίτη, αφού ο Γάλλος ηγέτης πραγματοποιήσει νωρίτερα συναντήσεις με τους συνεργάτες τους για την επανεξέταση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Το Ελιζέ δεν ανέφερε ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο του διαγγέλματος του Εμανουέλ Μακρόν, όμως τέτοιου είδους τηλεοπτικές παρεμβάσεις αποτέλεσαν κατά το παρελθόν ευκαιρία για την ανακοίνωση νέων μέτρων στη μάχη κατά της επιδημίας.

Οι γαλλικές αρχές αναζητούν επιλογές για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση του COVID-19, το οποίο εξαπλώθηκε στη χώρα παρά την εφαρμογή περιορισμών, που είναι και οι αυστηρότεροι στην Ευρώπη, σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο τρεις κυβερνητικές πηγές.

Όπως αναφέρει και η γαλλική Le Figaro, επικαλούμενη πληροφορίες, οι σύμβουλοι του Μακρόν ενημέρωσαν τον Γάλλο πρόεδρο ότι τα μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόζονται, ανάμεσά τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, δεν αποδίδουν, καθώς οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνονται εντυπωσιακά, όπως και οι θάνατοι.

Το μέτρο του τοπικού lockdown δεν φαίνεται, επίσης, να αποδίδει ουσιαστικούς καρπούς, γεγονός που οδηγεί στη σκέψη ότι το γενικό lockdown να φαντάζει πλέον ως η μοναδική προσφερόμενη λύση.

Μάλιστα, ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Jean Castex δήλωσε – σύμφωνα με την France Televisions ότι «μόλις θεωρήσουμε ότι η κατάσταση σήμερα είναι παρόμοια με την κατάσταση του περασμένου Μαρτίου, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ίδιες αιτίες δεν παράγουν τα ίδια αποτελέσματα».

«Από την αρχή της κρίσης, μόνο μία λύση λειτούργησε κατά της επιδημίας: περιορισμός», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας την αποτυχία των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, όπως η περιορισμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σχετικά Νέα