Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο στην Κρήτη

Νέα δεδομένα στο διπλωματικό πόκερ που εξελίσσεται με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Κυρίως διότι επιβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή δεν έχει ατονήσει, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και την Κύπρο, ενθαρρύνοντας την επίλυση των ζητημάτων μετά από διάλογο. Επίσης, παρά κάποιες δηλώσεις του που μπορούν να ερμηνευτούν ως ένδειξη ίσων αποστάσεων, τόσο το ταξίδι του στην Κύπρο όσο και αυτό στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συνοδευτεί από ταυτόχρονη επίσκεψή του στην Άγκυρα, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά.

Επαφές με ξεκίνημα από την Θεσσαλονίκη

Ο επικεφαλής του State Department αναμένεται, μάλιστα, μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη – η οποία θ’ ανοίξει τον κύκλο της παρουσίας του στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδριο – να επισκεφθεί σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση της Σούδας.

Χρονικά δε η επίσκεψη τοποθετείται αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι προγραμματισμένη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πιθανότατα στην Κρήτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως η είδηση της επίσκεψης Πομπέο στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικά στελέχη στο newsit.gr, ωστόσο απομένει η επίσημη ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον, όπως και η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Πιθανότατα θα συνδυαστεί με άλλες επαφές του επικεφαλής του State Department στην ευρύτερη περιοχή και την κινητικότητα γύρω από την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές χώρες, την οποία στηρίζουν ενεργά οι ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ακόμη από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες – στην οποία θα εξεταστεί η λίστα κυρώσεων των Ευρωπαίων κατά της Τουρκίας – αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά αναμένει να τηρηθεί εκ μέρους της Άγκυρας η μία και μόνη προϋπόθεση που έβαλε μέσω του δημοσίου διαλόγου ο πρωθυπουργός: να σταματήσουν οι προκλήσεις για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.

Επαφή Δένδια με Στόλτενμπεργκ

Σημειώνεται, επίσης, ότι χθες ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επαφή με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζήτησαν για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης. Μάλιστα, επειδή διαπιστώθηκε πρόοδος στις σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του newsit.gr, θα υπάρξει νέα συνάντηση των στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της εβδομάδας που ξεκινάει αύριο.

Σχετικά Νέα