

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος πιστεύει ότι πρέπει να αλλάξει ο νομικός χαρακτήρας του ΕΣΥ και να γίνει Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Ο ασθενής δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του, ούτε θα διακυβευτούν θέσεις εργασίας, καθώς όσοι είναι μέσα στο σύστημα θα διατηρήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Οι ΣΔΙΤ θα είναι από τις πρώτες πολιτικές που θα προχωρήσουν
Η αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού και στο εξωτερικό δημιουργεί την έλλειψη αναισθησιολόγων και εντατικολόγων στο ΕΣΥ
Όσον αφορά την αύξηση των κλινών ΜΕΘ και το ερώτημα αν αυξήθηκε αντίστοιχα και το προσωπικό που χρειάζεται για να τις λειτουργήσει, ο κ. Ελευθερίου σημειώνει ότι έχει γίνει μία σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση στα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς όπως λέει διαχρονικά υπήρχε σοβαρό έλλειμμα κρεβατιών ΜΕΘ στον τόπο μας. “Πλέον όμως έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά και από 700, είναι κοντά στις 1350 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, για τον πληθυσμό. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε ότι κρεβάτι ΜΕΘ δεν είναι μόνο το μηχάνημα και ο αναπνευστήρας. Το σύστημα χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση από εξειδικευμένο προσωπικό, νοσηλευτικό, αλλά και ιατρικό, το οποίο θα ανεβάσει την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι και άλλες χώρες αντίστοιχα με εμάς ψάχνουν να βρουν αυτό το προσωπικό, ακριβώς λόγω της πανδημίας. Αυτό έχει δημιουργήσει και το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων και εντατικολόγων στο ΕΣΥ. Πρόβλημα πάνω στο οποίο θα πρέπει να σκύψουμε”.
Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να κρατήσει τους νέους γιατρούς στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση πράγματι έχει προβληματιστεί, λέει ο ΓΓ του ΠΙΣ. “Υπάρχουν συνέχεια συναντήσεις και μεταξύ του ΠΙΣ και του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να δούμε πώς θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύστημα, με επαρκή αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού. Είχαμε μία πρώτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει και μία επόμενη μέσα στο μήνα, και για το σημαντικό θέμα των αναισθησιολόγων. Υπάρχει καλή διάθεση από πλευράς του υπουργείου να λύσει το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι ανταγωνιζόμαστε τη διεθνή αγορά υπηρεσιών υγείας. Θα πρέπει να αποφασίσει η ελληνική Πολιτεία ότι για να κρατήσει τους γιατρούς στη χώρα, πρέπει να δώσει κίνητρα τόσο οικονομικά, όσο και εξέλιξης. Βλέπω ότι έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό το πρόβλημα. Και δεν είναι μόνο στους αναισθησιολόγους. Είναι στο σύνολο του ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)”. Η πανδημία σύμφωνα με τον ΓΓ του ΠΙΣ ανέδειξε τη μεγάλη έλλειψη της ΠΦΥ. Θα μπορούσαμε, αναφέρει μεταξύ άλλων, να είχαμε αντιμετωπίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά την όλη κατάσταση και να μην πιεστούν τόσο πολύ τα νοσοκομεία, αν ο πολίτης μπορούσε να βρει τον προσωπικό του γιατρό. “Θα πρέπει να προχωρήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και να αναπτυχθούν αξιόπιστες δομές ΠΦΥ σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποσυμφορούν τα νοσοκομεία”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Άρης Μουγκοπέτρος: «Kρατούσε αναμμένη κροτίδα στα χέρια του και την επιδείκνυε»
Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Άρης Μουγκοπέτρος βρίσκεται στη σκηνή σε γλέντι σε χωριό της.
Σε 1,5 χρόνο ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής – Ποιους σταθμούς θα περιλαμβάνει
Τέλη του 2026 με αρχές του 2027 θα δοθεί στην κυκλοφορία ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος.
Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς μπορείτε να ανακτήσετε τις πινακίδες – Πού μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία
Σε λειτουργία είναι από τις 10 Απριλίου η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myCar, για.
Καιρός: Εβδομάδα «Ψυχρών Λιμνών» και απογευματινής αστάθειας
Δελτίο καιρού: Βροχές και πτώση θερμοκρασίας εν όψει, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην πρόγνωση καιρού ο.