«Πιόνι» της Μόσχας Γερμανός ακροδεξιός βουλευτής; Τι αποκαλύπτουν ρωσικά έγγραφα

Το «μακρύ χέρι» της Μόσχας στο Βερολίνο και τις διασυνδέσεις της με τουλάχιστον ένα μέλος της γερμανικής ακροδεξιάς αποκαλύπτει έρευνα τεσσάρων ευρωπαϊκών ΜΜΕ.

Ρωσικά έγγραφα που είδε το ΒΒC Newsnight σε συνεργασία με το Der Spiegel, το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF και την ιταλική La Repubblica, αναφέρουν ότι ο πολιτικός Μάρκους Φρόνμαϊερ της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) θα μπορούσε να γίνει «απολύτως ελεγχόμενος». Τα έγγραφα ανάγονται από τον Απρίλιο του 2017, εποχή που ο Φρόνμαϊερ ήταν υποψήφιος βουλευτής. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εξελέγη στη Μπούντεσταγκ.

Ο Φρόνμαϊερ, που έχει ταχθεί πολλές φορές ανοικτά κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία και έχει επισκεφθεί την Κριμαία και ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι δεν έχει ιδέα για την υπόθεση.

Τα έγγραφα περιήλθαν στην κατοχή του οργανισμού Dossier Centre, που ερευνά τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει επιρροή σε πολιτικούς εκτός της Ρωσίας και χρηματοδοτείται από τον Ρώσο πρώην ολιγάρχη και ορκισμένο εχθρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Και αποκαλύπτουν «ενεργά μέτρα» που λαμβάνει η Μόσχα για να επηρεάσει υπέρ της πολιτικούς στη Δύση. Το σημαντικότερο εξ’ αυτών περιγράφει λεπτομερώς προσπάθειες επηρεασμού της κοινής γνώμης και των κέντρων λήψης αποφάσεων για ζητήματα όπως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το ουκρανικό και το θέμα της Κριμαίας. Προς το τέλος του και σε μια αναφορά στις γερμανικές εκλογές κατονομάζει έναν υποψήφιο, τον Μάρκους Φρόνμαϊερ αναφέροντας: «Πιθανότητες εκλογής του στη γερμανική Βουλή: υψηλές. Απαιτείται υποστήριξη στην προεκλογική του εκστρατεία».

Ακολουθεί μια εκτίμηση για την πιθανή χρησιμότητα του ακροδεξιού πολιτικού για τη Ρωσία αν εκλεγεί: «Αποτέλεσμα: θα έχουμε έναν δικό μας απολύτως ελεγχόμενο βουλευτή στη γερμανική βουλευτή».

Το έγγραφο είχε επισυναφθεί σ’ ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε στείλει ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής αντικατασκοπείας ναυτικού και πρώην βουλευτής Πέτρ Πρέμιακ στον Σεργκέι Σοκόλοφ, ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Πούτιν.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το Κρεμλίνο ακολούθησε τις συστάσεις του εγγράφου κι αν παρείχε οιαδήποτε «υλική υποστήριξη» στην προεκλογική εκστρατεία του Φρονμάιερ.

Ένα άλλο έγγραφο, που είδε το βρετανικό δίκτυο, επίσης από τον Απρίλιο του 2017 φαίνεται να αποτελεί ένα αίτημα συνεργατών του Φρονμάιερ για βοήθεια. «Θα χρειαστούμε επειγόντως υποστήριξη για την προεκλογική καμπάνια. Πέρα από την υλική υποστήριξη θα χρειαστούμε υποστήριξη και από ΜΜΕ. Συνεντεύξεις και ρεπορτάζ που θα παρουσιάσουν ρωσικά ΜΜΕ θα μας βοηθήσει», αναφέρει η επιστολή με τον αποστολέα να υπόσχεται ότι ο Φρονμάιερ θα εστίαζε στη διάρκεια της εκστρατείας του στις καλές σχέσεις με τη ρωσική ομοσπονδία, τις κυρώσεις, την εμπλοκή της ΕΕ σε ρωσικές εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις και εφόσον εκλεγόταν θα αναλάμβανε άμεση δράση στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Γερμανός πολιτικός είπε στο BBC ότι δεν είχε γνώση ούτε των ρωσικών εγγράφων ούτε του κειμένου που φαίνεται να συνέταξαν συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είναι πλαστό. Και απαντώντας στην ερώτηση πώς εξηγεί ότι τα ρωσικά έγγραφα συμπεραίνουν ότι θα ήταν «απολύτως ελεγχόμενος» διεμήνυσε μέσω των δικηγόρων του ότι ουδέποτε διετέλεσε υπό τον έλεγχο κάποιου τρίτου, ούτε έλαβε οικονομική υποστήριξη μέσω τρίτων.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο γερμανικός δημοσιογραφικός όμιλος RND αποκάλυψε ότι η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία (BfV) ερευνά κατά πόσον η Ρωσία διατηρεί σχέσεις με ακροδεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του AfD εν μέσω ανησυχιών ότι η Μόσχα θα αποπειραθεί να επηρεάσει τις ευρωεκλογές του Μαΐου με ευρύτερο στόχο την αποσταθεροποίηση της Δύσης.

iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα