

Ρύθμιση που θα εξασφαλίσει την πιο δίκαιη ανακατανομή του κόστους που προκύπτει από τις αναγκαστικές περικοπές παραγωγής ΑΠΕ συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τα βιοαέρια και το υδρογόνο.
Το μέτρο αφορά το γνωστό ζήτημα, όπου μονάδες ΑΠΕ αναγκάζονται από τους διαχειριστές να σταματήσουν την παραγωγή τους κατά τις μεσημβρινές ώρες, ώστε η προσφορά να μην ξεπεράσει τη ζήτηση στο σύστημα.
Το πρόβλημα είναι ότι οι περικοπές αυτές πλήττουν δυσανάλογα τους διάφορους πράσινους παραγωγούς. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που έχουν εγκαταστήσει συστήματα τηλε-ελέγχου και δέχονται κανονικά περικοπές, ενώ άλλοι δεν το έχουν πράξει και παραμένουν ανεπηρέαστοι δίχως να επωμίζονται κόστος.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει την εφαρμογή ενός μηχανισμού, ο οποίος θα διανέμει ισότιμα το κόστος σε όλους. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τις αρχές του 2025, καθώς το φαινόμενο των περικοπών έχει ενταθεί σημαντικά τη φετινή χρονιά.
Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Δημοσθένης Βοϊβόντας, ο οποίος έχει την ευθύνη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των ΑΠΕ και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των έργων. Όπως τόνισε, ο μηχανισμός αποτελεί μια προσπάθεια να διαμοιραστεί το κόστος με διαφάνεια και ισορροπία. Έτσι, η εμπιστοσύνη και η επενδυτική προοπτική θα διατηρηθούν στον κλάδο της πράσινης ενέργειας.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι θα πρέπει ο μηχανισμός να τεθεί γρήγορα σε ισχύ ώστε να ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο για τις ΑΠΕ.
Σχετικά Νέα
ΕΤΕπ: 500 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση βιώσιμων υποδομών σε πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ελλάδα
Η συνολική στήριξη της ΕΤΕπ στο πλαίσιο του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ανέρχεται πλέον σε.
Wall Street: Κλείσιμο με πτώση
Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το χρηματιστήριο της Wall Street, εν μέσω ανησυχίας για κλιμάκωση.
Wall Street: Υποχώρησαν οι αμερικανικές μετοχές στο κλείσιμο καθώς εντείνεται η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν
Οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση σήμερα (17.6.2025) στην Wall Street, καθώς οι επενδυτές.
Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς
Περισσότερα από 15 χρόνια μετά την οικονομική κρίση, οι μισθοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν.