Πιλοτική δίκη για 13ο-14ο μισθό: Τί διακυβεύεται – Ποιος ο δημοσιονομικός αντίκτυπος

H εξαιρετική δημοσιονομική πορεία της χώρας αποτελεί προφανώς μέγα ατού για το οικονομικό της προφίλ, το οποίο ελκύει τις αγορές και τους επενδυτές-ιδίως μετά τη μνημονιακή περίοδο-. Μόλις πριν από ημέρες η Κομισιόν έδωσε άλλη μία πιστοποίηση για τη δημοσιονομική σταθερότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι τηρεί τους δημοσιονομικούς όρους και οι δαπάνες κινούνται πιο χαμηλά από το συμφωνημένο ανώτατο όριο.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος 

Ορμώμενοι από την θετική εικόνα της οικονομίας και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που συνεχώς διευρύνεται, συνδικαλιστικοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ και συνταξιουχικές οργανώσεις βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν την επιστροφή παροχών που κόπηκαν την περίοδο των Μνημονίων. Η πιλοτική δίκη που ξεκίνησε την Παρασκευή (6/6) στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από αγωγή της ΑΔΕΔΥ για την επιστροφή – πλήρως ή μερικώς- του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και οι προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων για την επιστροφή των δώρων (13ης – 14ης σύνταξης), στηρίζονται στο εξής ισχυρό επιχείρημα: η οικονομία είναι πλέον ισχυρή και το κράτος έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει παροχές που κόπηκαν στα πρώτα μνημόνια.

Το «μνημονιακό» επιχείρημα που είχε επικαλεστεί το ελληνικό δημόσιο (ενώπιον της δικαιοσύνης) ό,τι συνέτρεχαν δημοσιονομικοί (εθνικοί λόγοι) για τις περικοπές και στη συνέχεια κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο, έχει εξασθενήσει πολύ έως εκμηδενιστεί… Ο κίνδυνος της χρεωκοπίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αντιθέτως η ελληνική οικονομία παράγει υψηλά πλεονάσματα και διευρύνει τον δημοσιονομικό της απόθεμα.

Υπό αυτό το πρίσμα οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά επιτεύγματα λειτουργούν και ως μπούμερανγκ, καθώς δίνουν το κίνητρο και την επιχειρηματολογία για διεκδικήσεις-μέσω της δικαιοσύνης. Αυτό, ωστόσο, που απασχολεί -και δικαιολογημένα- το οικονομικό επιτελείο είναι τί θα συμβεί αν η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει την ΑΔΕΔΥ.

Δημοσιονομικό «πακέτο» 4 δισ.ευρώ

Η εκτίμηση είναι ότι η δαπάνη για την επιστροφή 13ου και 14ου μισθού σε περίπτωση δικαίωσης της ΑΔΕΔΥ από το ΣτΕ, υπολογίζεται στο 1,6 – 1,7 δισ.ευρώ και συνολικά ανέρχεται κοντά στα 4 δισ., αν συνυπολογιστεί και η επιστροφή των δώρων στους συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές.

Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί το εξής εξόχως σημαντικό: η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να λειτουργήσει δεσμευτικά ως προς την κυβέρνηση, μόνο εάν αφορά την ολική επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και συνάμα καθορίζει με ακρίβεια το ύψος τους.

Αν, για παράδειγμα, περάσει η λύση της καταβολής επιδόματος,  τότε η επιβάρυνση για τα Δημόσια Ταμεία, υπολογίζεται ότι θα είναι αισθητά μικρότερη (350 – 400 εκατ. ευρώ)

Επίσης, εφόσον προκριθεί η λύση της επαναφοράς των δύο μισθών, χωρίς ακριβή καθορισμό τους, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν για το καταβληθέν ποσό και τον χρονικό ορίζοντα για τη διαδικασία καταβολής.

Οι απώλειες στα μνημονιακά χρόνια

Αξίζει να τονιστεί ότι από το 2012 όταν καταργήθηκαν οι δύο μισθοί στο Δημόσιο, οι εισοδηματικές απώλειες που υπέστησαν οι υπάλληλοι, κυμαίνονται από 35 έως 40 δισ. ευρώ. Εάν μπουν στο κάδρο οι απώλειες που υπέστησαν την ίδια περίοδο και οι συνταξιούχοι, από την κατάργηση των δώρων και σε εκείνους, τότε οι συνολικές απώλειες υπερβαίνουν τα 50 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news
6/6

Σχετικά Νέα