

Μεγάλο φρένο στην φετινή ύφεση έβαλαν τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων που εφάρμοσε η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, τους οποίους μεταφέρουν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, χωρίς τη λήψη των μέτρων στήριξης η ύφεση κατά το 2020 θα έφθανε στα δυσθεώρητα επίπεδα του 17,5%. Και, επίσης, αν δεν προβλέπονταν η επέκτασή τους το 2021 δεν θα ήταν εφικτή η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,8% αλλά αρκετά χαμηλότερη. Εκτιμάται, ειδικότερα, ότι από την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% του 2021, οι 2,5 μονάδες θα προέλθουν από τα μέτρα στήριξης και επιπλέον 2 μονάδες από την έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όσον αφορά το ρυθμό επαναφοράς από την ύφεση του 2020 στην ανάπτυξη του 2021, αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι σενάριο ανάκαμψης της οικονομίας τύπου V δεν υπάρχει πια, όπως δεν υπάρχει και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που αναμένεται, σύμφωνα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, είναι να περάσει η οικονομία, κανονικά, σε φάση ανάκαμψης στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τελειώσει η πανδημία, αναμένονται σημαντικές επιδόσεις για τον κλάδο του τουρισμού το επόμενο καλοκαίρι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 25 Απριλίου
Συνολικά 1.253.742.257,83 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.530.742 δικαιούχους από σήμερα 22 Απριλίου έως τις.
Κορκίδης: Οι τρεις λόγοι της αύξησης του κύκλου εργασιών το φετινό Πάσχα
Ενθαρρυντική είναι η πρώτη αποτίμηση της πασχαλινής αγοράς, τόσο για την έναρξη όσο και.
-
Wall Street: Κλείσιμο με σημαντική πτώση
Σε νέο sell-off «παραδόθηκε», τη Δευτέρα, το χρηματιστήριο της Wall Street, στη σκιά της.
ΑΑΔΕ: Σε ποιους κλάδους απλώνεται το “ψηφιακό μάτι” της – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο
Σε χώρους δεξιώσεων και πάσης φύσεως κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως είναι τα εταιρικά πάρτι ή.