Με «εμπρηστικές» δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ τάραξε την-κατά τα άλλα- ήρεμη περίοδο στα Ελληνοτουρκικά, απαντώντας σε ερωτήσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκιουλέρ υποστήριξε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το πρωτόκολλο της Βέρνης στο Αιγαίο και κάνει έρευνες στη δυνητική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή.
«Πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών μας προέβη στις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις μη εγκεκριμένες ερευνητικές δραστηριότητες που διεξάγονται από την ελληνική πλευρά εντός της μελλοντικής υφαλοκρηπίδας μας στο Αιγαίο Πέλαγος», υπογράμμισε ο Γιασάρ Γκιουλέρ, αναφερόμενος στο περιστατικό της Κάσου.
Όπως τόνισε σχετικά, «αυτό συνιστά παράβαση της Συμφωνίας της Βέρνης του 1976 μεταξύ των δύο χωρών και του διεθνούς δικαίου και δόθηκαν οι απαραίτητες απαντήσεις από τα στελέχη της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων και της Διοίκησης Λιμενικού Σώματος στο πεδίο».
Ο Τούρκος υπουργός σχολίασε και την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη, σχολιάζοντας ότι «επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή».
«Είμαστε ενήμεροι για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις βάσεις που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών στοιχείων στην Αλεξανδρούπολη επηρεάζει τις στρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή και αφορά άμεσα τις πολιτικές ασφαλείας της Τουρκίας. Παρακολουθούμε στενά αυτές τις εξελίξεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλέρ.
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συμφωνία για τα 23 αποστρατιωτικοποιημένα νησιά.
«Είμαστε 1.900 μέτρα μακριά από το νησί Καστελόριζο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία. Είναι ένα από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν μη στρατιωτικό καθεστώς σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», είπε σχετικά και συμπλήρωσε:
«Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα μη στρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τα στραβά μάτια στον εξοπλισμό αυτών των νησιών και στην παραβίαση του καθεστώτος τους».
«Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που της παρέχουν οι διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών αυτών. Η στάση μας δεν διαφέρει σήμερα», συμπλήρωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ.
ΥΠΕΘΑ: Θέσεις που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης
Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συνέχισαν οι ίδιες πηγές:
«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχοντας μάλιστα υπογράψει τη σχετική διεθνή σύμβαση (UNCLOS)».
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται από τους κανόνες της διεθνούς έννομης τάξης».