Πιέσεις της Μέρκελ για άμεσο διάλογο με Τουρκία πριν τη Σύνοδο της Ε.Ε.

German Chancellor Angela Merkel talks with Greece's Prime Minister Kyriakos Mitsotakis during a welcome ceremony at the Chancellery in Berlin, Germany, August 29, 2019. REUTERS/Axel Schmidt

Την επιθυμία Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την ανατολική Μεσόγειο στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είναι γνωστό τις πάσι, η Γερμανία διατηρεί τους στενότερους οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία και θα ήθελε να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων, έστω και συμβολικών, φοβούμενη παράλληλα νέα κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, όπως έχει απειλήσει πολλάκις ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», Μητσοτάκης και Μέρκελ κατά τη μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία, τη δεύτερη μέσα σε τρία 24ωρα, συνέχισαν τις σχετικές διαβουλευσεις.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, που έχει δηλώσει επανειλημμένως πως μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος μόνο αν η Αγκυρα σταματήσει να προκαλεί, άκουσε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τη Γερμανίδα καγκελάριο να συμφωνεί με τη θέση αυτή και να αντιλαμβάνεται πλήρως πως η Τουρκία πρέπει να δείξει έμπρακτη αποκλιμάκωση, η οποία πρέπει να είναι παγιωμένη.
Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα γίνει αυτός ο διάλογος, με την ελληνική πλευρά να προτάσσει αυτή τη στιγμή τις συνεννοήσεις σε επίπεδο συμβούλων, όπως αυτή που έγινε στο Βερολίνο μεταξύ της κ. Σουρανή και του κ. Καλίν. Αν η Τουρκία δείξει πως δεν μπλοφάρει και όντως βαίνουμε προς αποκλιμάκωση, τότε θα μπορούσε να γίνει συνάντηση και σε επίπεδο ΥΠΕΞ σε δεύτερο χρόνο.

Αυτά βεβαίως μένουν να φανούν στην πράξη, καθώς εξαρτώνται από τις κινήσεις της Αγκυρας τα επόμενα 24ωρα.

Σχετικά Νέα