Πιάνει δουλειά ο μετροπόντικας για τη Γραμμή 4 του μετρό – Πότε ξεκινούν τα έργα

Οφέλη, όπως η αποσυμφόρηση στους δρόμους, αλλά και οι γρήγορες μετακινήσεις των επιβατών, φέρνουν τα νέα εργοτάξια που στηθούν στην Αθήνα, καθώς ετοιμάζεται η νέα Γραμμή 4 του Μετρό.

«Να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το έργο αυτό είναι τόσο σημαντικό που θα προκαλέσει αρκετή αναστάτωση σε γειτονιές της Αθήνας και θα χρειαστούμε τη βοήθεια των δήμων», δήλωσε χθες κατά την τελετή της υπογραφής της σύμβασης για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το έργο το οποίο θα περιλαμβάνει 15 νέους σταθμούς και θα κάνει πιο σύντομη την απόσταση από το Γαλάτσι έως το Γουδί βρίσκεται ένα βήμα πριν την φάση εκκίνησης παρά το γεγονός ότι για την έναρξη της κύριας κατασκευής εκτιμάται ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ακόμη.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα μεταφέρει 340.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ οι μετακινήσεις με ΙΧ αναμένεται να μειωθούν κατά 53.000 περίπου ημερησίως και η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 318 tons/ημέρα.

Το κόστος

Το κολοσσιαίο έργο που θα κοστίσει 1,2 δις. ευρώ και θα κατασκευάσει η κοινοπραξία ABAΞ, Chella SpA, Alstom εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 8 χρόνια (με το πιο αισιόδοξο σχέδιο) για να ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται ότι  τον Δεκέμβριο του 2019 επανεκκίνησε η διαδικασία ελέγχου των φακέλων με τα δικαιολογητικά συμμετοχής και η τεχνική προσφορά, που είχαν σταματήσει.

Ακολούθησε νέος κύκλος προσφυγών αλλά η Αττικό Μετρό κατάφερε να τις ξεπεράσει και να προχωρήσει στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και εν συνεχεία στην κατακύρωση του έργου.

Ταυτόχρονα, επιλύθηκαν και όλα τα νομικά ζητήματα που τέθηκαν για την εργολαβία των Πρόδρομων Εργασιών και η σύμβαση υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πάνω από τους μισούς κατοίκους της Αττικής και το 70% των θέσεων εργασίας, έχουν άμεση πρόσβαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Με τη Γραμμή 4, αλλά και τον υπόλοιπο σχεδιασμό –όπως η επέκταση προς Πειραιά που ολοκληρώνεται, ή οι επεκτάσεις προς τη Δυτική Αττική και προς τα Νότια προάστια που προετοιμάζονται το μετρό θα φτάσει όλο και πιο μακριά, αναφέρουν στο υπουργείο.

 Η ακτινογραφία των σταθμών

 Θέσεις σταθμών

1.Άλσος Βεΐκου

Ο σταθμός Βεΐκου χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) στο ύψος της οδού Τράλλεων και αποτελεί τερματικό σταθμό.

2.Γαλάτσι

Ο σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται κάτω από την Λεωφόρο Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας.

3.Ελικώνος

Ο σταθμός Ελικώνος χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος κάτω από το λόφο Ελικώνος, σε χώρο πρασίνου- παιδική χαρά.

4.Κυψέλη

Ο σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στην νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

5.Δικαστήρια

Ο σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των Δικαστηρίων, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

6.Αλεξάνδρας

Ο σταθμός Αλεξάνδρας χωροθετείται υπόγεια, διαγώνια στον άξονα της Λεωφ. Αλεξάνδρας, στο ύψος της οδού Μουστοξύδη.

7.Εξάρχεια

Ο σταθμός Εξάρχεια χωροθετείται επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη.

8.Ακαδημία

Ο σταθμός «Ακαδημία» χωροθετείται κάτω από την οδό Ακαδημίας, στο ύψος μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα, στην περιοχή των κτιρίων της «Τριλογίας», μεταξύ του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.Είναι σημαντικός σταθμός ανταπόκρισης με άμεση υπόγεια σύνδεση με τον σταθμό «Πανεπιστήμιο» στην Γραμμή 2.

9.Κολωνάκι

Ο σταθμός Κολωνάκι χωροθετείται επί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας, γνωστή ως πλατεία Κολωνακίου, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη, και Κανάρη.

10.Ευαγγελισμός

Ο σταθμός χωροθετείται κάτω από το πάρκο της Ριζάρη, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και σε γωνία περίπου 60 μοιρών με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

11.Καισαριανή

Ο σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στην Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως στο ύψος της Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου και μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

12.Πανεπιστημιούπολη

Ο σταθμός Πανεπιστημιούπολη χωροθετείται στο Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας του Πανεπιστημιακού χώρου.

13.Ιλίσια

Ο σταθμός Ιλίσια χωροθετείται στα Άνω Ιλίσια.

14.Ζωγράφου

Ο σταθμός κατασκευάζεται υπογείως κατά μήκος της οδού Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας, με το φρέαρ ανοικτού ορύγματος επί της πλατείας Αλεξανδρή (γνωστή και ως πλατεία Γαρδένιας), στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου. Κατασκευάζεται με την μέθοδο υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα.

15.Γουδή

Ο σταθμός Γουδή χωροθετείται κάτω από την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου, καταλαμβάνοντας και τμήμα της πλατείας Ελευθερίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα