Πετρέλαιο: Θετικό πρόσημο στην εβδομάδα, με ράλι πέριξ του 4% – Ρεκόρ για τα futures της βενζίνης

Aντίδραση έβγαλε το πετρέλαιο την Παρασκευή με άνοδο που κινήθηκε πέριξ του 4% και με την οποία κατάφερε να κερδίσει το θετικό πρόσημο σε μία εβδομάδα που όλα έδειχναν ότι θα ήταν η πρώτη πτωτική στις τελευταίες τέσσερις. Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν τα futures της βενζίνης.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου του Brent πρόσθεσε 3,8% ή 4,10 δολάρια με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 111,55 δολ. το βαρέλι.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε κατά 4,1% ή 4,36 δολάρια και έκλεισε στα 110,49 δολ. το βαρέλι.

Στην εβδομάδα, το Brent κέρδισε 0,8% και το WTI 0,7%.

Η βενζίνη παραδόσεως Ιουνίου σκαρφάλωσε κατά 16,61 σεντς ή 4,4%, για να κλείσει στα 3,9578 δολάρια το γαλόνι, που αποτελεί και ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5% στην εβδομάδα.

“Η βενζίνη κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση για τον καταναλωτή. Η τιμή της βενζίνης αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στην αντλία και στα futures”, τόνισε σε σημείωμά του ο Robert Yawger, εκτελεστικός διευθυντής των προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας της Mizuho Securities.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια έναντι πρόβλεψης για πτώση 1,9 εκατ. βαρελιών, ενώ τα αποθέματα αποσταγμάτων μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια, έναντι προσδοκιών για πτώση 1,6 εκατ. βαρελιών. Το crack spread της βενζίνης ξεπέρασε τα 55 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πρόσθεσε ο Yawger.

Τον τόνο στην αγορά έδωσε αυτή την εβδομάδα το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά όσο περνάνε οι μέρες φαίνεται να απομακρύνεται στην παρούσα φάση αυτή η επιλογή.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg άλλωστε, ορισμένα κράτη της ΕΕ εκτιμούν ότι ίσως είναι καιρός να αφήσουν το εν λόγω σχέδιο για αργότερα και να προχωρήσουν με το υπόλοιπο πακέτο νέων κυρώσεων, εάν δεν πειστεί η Ουγγαρία να υποστηρίξει το εμπάργκο.

Την ίδια ώρα φαίνεται να ανανεώνονται οι προσδοκίες για επιστροφή του Ιράν στην παγκόσμια παραγωγή, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να δηλώνει ότι το ταξίδι στην Τεχεράνη του συντονιστή της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ξεμπλόκαρε την κατάσταση έπειτα από δύο μήνες αδιεξόδου.

“Ας πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις μπλοκαρίστηκαν και έχουν ξεμπλοκαριστεί, που σημαίνει ότι υπάρχει η προοπτική επίτευξης τελικής συμφωνίας”, είπε ο Μπορέλ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι “αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια μέρα στην άλλη”.

Κατά τα άλλα, οι Αρχές του Πεκίνου διέψευσαν τις φήμες για επιβολή lockdown στην πόλη παρόλο που αυξάνονται τα κρούσματα. Οι ανησυχίες για τα επίπεδα ζήτησης στην Κίνα, στο πλαίσιο των επιπτώσεων που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας τα εκτεταμένα lockdown στη Σαγκάη και άλλες πόλεις, ήταν ο βασικότερος λόγος για τη διήμερα βουτιά των τιμών στις αρχές της εβδομάδας.

Σε γενικότερα επίπεδο πάντως, ο επίμονος πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη, συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές.

Όπως εκτιμά ο Stephen Brennock της PVM Oil, “η πορεία ρόλερ κόστερ δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει”, εξηγώντας ότι στο μέτωπο του πετρελαίου αλλά και στο ευρύτερο σύμπλεγμα των assets ρίσκου, εντείνονται οι φόβοι για επερχόμενη παγκόσμια ύφεση στην οποία οδηγεί ο πληθωρισμός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα