Πετρέλαιο: Τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών με φόντο τις σταθερές προοπτικές της ζήτησης

Απώλειες σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ωστόσο διατήρησαν τα κέρδη τους σε εβδομαδιαία βάση για τέταρτο διαδοχικό 5νθήμερο, με τη μείωση των αποθεμάτων να δείχνει άνοδο της ζήτησης και η προοπτικές της ζήτησης να παραμένουν σταθερές.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Αυγούστου αν και έφτασε ενδοσυνεδριακά στα 84,52 δολάρια το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου, εντέλει έχασε 0,86% ή 76 σεντς για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 83,16 δολ. το βαρέλι. Στην εβδομάδα, ωστόσο, ενισχύθηκε κατά 2%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως να χάνει 1,02% ή 89 σεντς για να κλείνει στα 86,54 δολάρια το βαρέλι, συγκρατώντας όμως το θετικό πρόσημο στην εβδομάδα, με άνοδο 0,15%

Οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου προβλέπουν μια πιο σφιχτή αγορά το γ’ τρίμηνο, καθώς η ζήτηση για καύσιμα το καλοκαίρι αυξάνεται. Τα στοιχεία των αμερικανικών αποθεμάτων φάνηκε να επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις, με τα αποθέματα αργού να μειώνονται κατά 12,2 εκατ. βαρέλια και της βενζίνης κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

“Με τα αποθέματα πετρελαίου να αρχίζουν να μειώνονται ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης και της περιορισμένης αύξησης της προσφοράς, οι επενδυτές άρχισαν να δημιουργούν εκ νέου έκθεση στο πετρέλαιο”, επισήμανε στους πελάτες του ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων της UBS, σε σημείωμά του την Πέμπτη.

Η UBS εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος, πάνω από το μακροπρόθεσμο ρυθμό αύξησης των 1,2 εκατ. bpd. Η τράπεζα προβλέπει μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο OPEC+ διατηρεί τις περικοπές παραγωγής σε ισχύ έως τον Σεπτέμβριο.

“Ως εκ τούτου, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Brent πιθανότατα θα φτάσει στα 90 δολάρια το βαρέλι αυτό το τρίμηνο”, τόνισε ο Staunovo. Η JPMorgan έχει επίσης προβλέψει ότι το Brent θα φθάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα