Πετρέλαιο: Τέταρτη σερί εβδομάδα απωλειών παρά το “άλμα” 4%

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, ανακτώντας μέρος των απωλειών της Πέμπτης, που τις έφερε στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο, και οδηγώντας το αμερικανικό αργό σε bear-market.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,99 δολάρια ή 4,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 75,89 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI έμεινε σε αρνητικό έδαφος, σημειώνοντας απώλειες 1,7%.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου πρόσθεσε 3,19 δολάρια ή 4,1% στα 80,61 δολάρια το βαρέλι, περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 1%.

WTI και Brent σημείωσαν την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.

Οι ταύροι “γλείφουν τις πληγές τους”, μετά το sell-off της Πέμπτης, ανέφεραν αναλυτές της StoneX στο Κάνσας Σίτι, με επικεφαλής τον Alex Hodes, σε σημείωμα τους την Παρασκευή.

“Οι φυσικές αγορές ‘μαλακώνουν’, καθώς το τοπίο της προσφοράς φαίνεται όλο και καλύτερα προετοιμασμένο για τη ζήτηση – ειδικά στις αγορές του αργού”, σημείωσαν.

“Η δυναμική της ζήτησης έχει επιδεινωθεί με τα οικονομικά στοιχεία τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και υψηλότερες του αναμενόμενου πληθωριστικές πιέσεις”, υπογράμμισαν στο ενημερωτικό τους δελτίο οι αναλυτές της Sevens Report Research.

Η ανάκαμψη της Παρασκευής βρήκε στήριξη στο ασθενέστερο δολάριο, που υποχώρησε κατά 0,3%. Εντούτοις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το momentum του πετρελαίου θα είναι πτωτικό εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης.

“Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά 5% [την Πέμπτη] λόγω των ενδείξεων για πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά φυσικού πετρελαίου. Τα πετρελαϊκά αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 μηνών, ενώ και άλλα κράτη αυξησαν την παραγωγή τους”, τόνισε ο Stephen Innes, CEO της SPI Asset Management, σε σχόλιό του μέσω e-mail.

Από την άλλη, η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να παρατείνει την εκούσια μείωση της παραγωγής πετρελαίου και το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Παρασκευή. Μια πρόσθετη μείωση έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι της συνεδρίασης του καρτέλ στις 26 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι FT. Ορισμένα μέλη του OPEC+ είναι θυμωμένα για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και μπορεί να επιδιώξουν να στείλουν ένα μήνυμα στις ΗΠΑ μειώνοντας ακόμη περισσότερο την παραγωγή πετρελαίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα