Πετρέλαιο: Ράλι 16% το αμερικανικό αργό στο τρίμηνο

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν άνω του 1 δολ. το βαρέλι την Πέμπτη, μετά από δύο αρνητικές συνεδριάσεις, με φόντο την προοπτική των προμηθειών, αφού ο OPEC+ αναμένεται να διατηρήσει τις περικοπές στην παραγωγή των κρατών-μελών του.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,82 δολάρια ή 2,24%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 83,17 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent είδε το συμβόλαιό του για τον ίδιο μήνα να ενισχύεται κατά 1,39 δολάρια ή 1,61%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 87,48 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό κέρδισε 3,2% στην εβδομάδα και το Brent σημείωσε άνοδο 2,4%. Και τα δύο συμβόλαια έκλεισαν σε θετικό έδαφος για τρίτο συναπτό μήνα.

Σε τριμηνιαία βάση το αμερικανικό αργό κατέγραψε ράλι της τάξης του 16%.

Στις προηγούμενες συνεδριάσεις, οι τιμές του πετρελαίου είχαν δεχθεί πιέσεις από την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και βενζίνης την περασμένη εβδομάδα, λόγω της αύξησης των εισαγωγών αργού και της υποτονικής ζήτησης για βενζίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Ωστόσο, η αύξηση των αποθεμάτων αργού ήταν μικρότερη από την αύξηση που ανέμενε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και οι αναλυτές σημείωσαν ότι η αύξηση ήταν χαμηλότερη από την αναμενόμενη για την εποχή.

Το ποσοστό χρησιμοποίησης των αμερικανικών διυλιστηρίων, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,9% την περασμένη εβδομάδα, στήριξαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

Η αμερικανική οικονομία, εν τω μεταξύ, αναπτύχθηκε με μεγαλύτερο του αναμενόμενου ρυθμό το δ’ τρίμηνο. Το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 3,4% όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου.

“Η ισχύς της χρηματιστηριακής αγοράς υποδηλώνει ισχυρά μελλοντικά κέρδη που με τη σειρά τους υποδηλώνουν μια εκπληκτικά ισχυρή αμερικανική οικονομία που ευνοεί την καλύτερη των εκτιμήσεων ζήτηση ενεργειακών προϊόντων”, σχολίασε ο Jim Ritterbusch της Ritterbusch and Associates.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαίωσαν επίσης την εκτίμηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συγκρατήσει τη μείωση του στόχου για τα επιτόκια, δήλωσε την Τετάρτη ένας διοικητής της Fed, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθούν τα επιτόκια εντός του έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα