Πετρέλαιο: Με κέρδη 2,9% μάζεψε στο 4% τις απώλειες στην εβδομάδα το WTI

Άλμα για τα συμβόλαια του πετρελαίου την Παρασκευή, καθώς ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού παγκοσμίως, η Κίνα, προχώρησε στην άρση κάποιων περιορισμών για τον έλεγχο της διασπορά του κορονοϊού γεγονός που αναμένεται να αναζωογονήσει .

Ειδικότερα, το αμερικανικό WTI Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε στα 88,96 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,9% ή 2,49 δολαρίων.

Το αργό τύπου Brent παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 2,5% και έκλεισε στα 95,99 δολάρια το βαρέλι έχοντας προσθέσει 2,32 δολάρια εντός της ημέρας.

Στην εβδομάδα, ωστόσο, το αμερικανικό αργό κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,9%, ενώ και το Brent διολίσθησε κατά 2,6%.

Στην είδηση που έδωσε τον τόνο στις συναλλαγές, η Κίνα περιόρισε το χρονικό διάστημα της καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό κατά δύο μέρες, αίροντας παράλληλα την ποινή που υπήρχε για τις αεροπορικές εταιρείες που μετέφεραν κρούσματα.

Το κλίμα για την αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να “επιβαρύνεται από την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα και κατ’ επέκταση τα lockdown”, τόνισε ο Stephen Innes, διευθύνων σύμβουλος της SPI Asset Management, σε σχόλιο της αγοράς. “Τα lockdown σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Κίνας επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου περισσότερο και από την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας”.

Δεδομένου ότι οι traders είναι “υπερ-ευαίσθητοι στα lockdown της Κίνας, η αισιοδοξία της αγοράς θα μπορούσε να επανέλθει, αφού το πετρέλαιο βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι την Πέμπτη.

Επιπλέον στήριξη στις τιμές του αργού έδωσαν τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ χτες, που έδειξαν ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε πέραν των εκτιμήσεων και τροφοδότησαν εκ νέου τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Κάτι που ενισχύει την ελπίδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει πιθανότητες να πετύχει τη λεγόμενη “ήπια προσγείωση”, δηλαδή έναν περιορισμό του πληθωρισμού με επιβράδυνση μόνο της ανάπτυξης και όχι ύφεση.

Στην κίνηση των τιμών συνετέλεσε και το αδύναμο δολάριο, που έχασε την Παρασκευή 1,2% και στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 3,6% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα