Πετρέλαιο: Με άερα αισιοδοξίας από την Κίνα πρόσθεσε άνω του 1,8% στην εβδομάδα

Άνοδος για τις τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, που διεύρυναν τα κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, με στήριξη από την “αναγέννηση” της ζήτησης, που υποσκελίζει την αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, ημέρα λήξης του συμβολαίου, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως ενισχύθηκε κατά 98 σεντς ή 1,2% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 81,31 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI κέρδισε 1,8%. Το νέο συμβόλαιο για τον Μάρτιο πρόσθεσε 1,03 δολάρια ή 1,3%, στα 81,64 δολάρια.

Παρόμοια εικόνα και για το πετρέλαιο τύπου Brent που είδε το συμβόλαιό του παραδόσεως Μαρτίου να προσθέτει 1,47 δολάρια ή 1,7% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 87,63 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το Brent σκαρφάλωσε κατά 2,8%.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε την Πέμπτη ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια, μετά την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 19 εκατ. βαρέλια μια εβδομάδα νωρίτερα.

“Η αγορά είχε προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση αυτή, σηματοδοτώντας την προσδοκία ότι τα δρομολόγια των διυλιστηρίων θα επιταχυνθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ επέδειξε και κάποια εμπιστοσύνη στην αύξηση της κινεζικής ζήτησης και στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες”, δήλωσε ο Robbie Fraser, διευθυντής ερευνών της Schneider Electric.

Τις πρώτες ημέρες του 2023 “τόσο οι αρκούδες όσο και οι ταύροι του πετρελαίου έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη, αλλά πλέον το παιχνίδι φαίνεται να γυρίζει υπέρ των ταύρων, καθώς η ζήτηση ενισχύεται, ενώ η αύξηση της προσφοράς παραμένει περιορισμένη”, σημείωσε ο Manish Raj, διευθύνων σύμβουλος της Velandera Energy Partners.

“Τα θέματα ενδιαφέροντος των traders είναι τα γνωστά: Κίνα, Ρωσία και Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ”, δήλωσε ο ίδιος στο MarketWatch. ” Αν η Fed δεν τρομάξει την αγορά με άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αναμένουμε ότι τόσο η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα όσο και οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα προσφέρουν στήριξη στις τιμές του πετρελαίου”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα