Πετρέλαιο: Κέρδη, μετά από δύο ημέρες απωλειών

Ανέκαμψαν την Πέμπτη, μετά από δύο ημέρες απωλειών, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, σε μια συνεδρίαση μεγάλης μεταβλητότητας, με ώθηση από την αδυναμία του δολαρίου και την πεποίθηση ότι η Κίνα θα χαλαρώσει σύντομα τους περιορισμούς που έχει επιβάλει πρόσφατα σε μεγάλα αστικά της κέντρα λόγω της Covid-19, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση για αργό.

Τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό είδαν “άγριες μεταβολές” πριν σταθεροποιηθούν τελικώς ανοδικά.

“Η αγορά έχει καταστεί εξαιρετικά ευμετάβλητη”, τονίζει ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates στο Χιούστον. “Η αγορά αντιδρά σε κάθε λογής τίτλους ειδήσεων ώρα με την ώρα, με την κίνηση των αγορών πετρελαίου σε καθημερινή βάση να έχει αποκτήσει στοιχεία υπερβολής”.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 112,04 δολ. το βαρέλι, με κέρδη 2,93 δολ. ή 2,7% ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 2,62 δολ. ή 2,4%, στα 112,21 δολ. το βαρέλι.

Στην Κίνα η χαλάρωση των περιορισμών στη Σαγκάη αναμένεται από την 1η Ιουνίου, που θα ενισχύσει τη ζήτηση στην μεγαλύτερη χώρα – εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η πτώση του δολαρίου αποτέλεσε επίσης παράγοντα ενίσχυσης των τιμών του αργού, με τον δείκτη που μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι έξι διεθνών ανταγωνιστικών του νομισμάτων να υποχωρεί κατά 1% σε ημερήσια βάση, μετά από το πρόσφατο ράλι του. Οι διεθνείς τιμές του αργού κινούνται πολλές φορές αντιστρόφως ανάλογα προς το δολάριο, καθώς ένα ισχυρό αμερικανικό νόμισμα κάνει πιο ακριβή την εισαγωγή αργού για κατόχους άλλων νομισμάτων.

Πάντως, οι επενδυτες, ανήσυχοι για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την επιθετική δράση των κεντρικών τραπεζών ως προς τα επιτόκια, μειώνουν την έκθεσή τους σε επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου, όπως το πετρέλαιο.

Η υποφώσκουσα πιθανότητα ενός εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, από την άλλη πλευρά, στηρίζει τις τιμές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα