Πετρέλαιο: Κέρδη 6,2% και 5,3% στην εβδομάδα για WTI και Brent αντίστοιχα

Με κέρδη έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, με αναλυτή να προειδοποιεί για δυνητικές διαταραχές στην αγορά ενέργειας, καθώς εντείνονται οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

“Από ενεργειακή άποψη, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό γεγονός”, δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Price Futures Group. Η Ρωσία δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό παραγωγό πετρελαίου, αλλά η Ευρώπη, στη βιασύνη της να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα, εξαρτάται περισσότερο από τη Ρωσία ως κύρια πηγή ενέργειας, τόνισε.

Η Ρωσία άρχισε να μετακινεί άρματα μάχης και περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό προς την Ουκρανία από τις βάσεις της στην Άπω Ανατολή, καθώς διπλωμάτες πραγματοποιούν διαπραγματεύσεις για το ζήτημα, ανέφερε την Παρασκευή η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους.

Επίσης, την Παρασκευή, η Associated Press μετέδωσε ότι μια κυβερνοεπίθεση έκανε προσωρινά μη διαθέσιμες πολλές κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας. Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας SBU της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάποιες ενδείξεις που δείχνουν ότι η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση σε διαδικτυακούς τόπους της ουκρανικής κυβέρνησης έγινε από ομάδες χάκερ που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

“Ενώ η ρωσο-ουκρανική κρίση επηρεάζει άμεσα τις περιφερειακές τιμές του φυσικού αερίου, οι τιμές του αργού είναι γενικά αποστασιοποιημένες, καθώς ελάχιστο ρωσικό πετρέλαιο διέρχεται από την Ουκρανία”, δήλωσε ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy Partners, και πρόσθεσε: “Παρόλα αυτά, το ενδεχόμενο μιας ένοπλης σύγκρουσης αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη και έχει ευρείες γεωπολιτικές προεκτάσεις, ενισχύοντας έτσι τα “ασφάλιστρα” των τιμών του πετρελαίου”.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Φεβρουαρίου, σημείωσε κέρδη 1,70 δολ. ή 2,1% και έκλεισε στα 83,82 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, σημείωσε άνοδο 6,2%, καταγράφοντας μάλιστα την τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Μαρτίου, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πρόσθεσε 1,59 δολ. ή 1,9% και έκλεισε στα 86,06 δολάρια το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας, έκλεισε με άνοδο 5,3%.

Οι αγορές πετρελαίου ανακουφίστηκαν επίσης από την ενίσχυση της αισιοδοξίας για τη ζήτηση, δήλωσε ο Raj. Πολλά μέρη ζήτησης πετρελαίου, συγκεκριμένα η Ισπανία και οι ευρύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν “αρχίσει να αντιλαμβάνονται τον κορονοϊό ως ενδημικό φαινόμενο”, γεγονός που σημαίνει ότι “μαθαίνουν να ζουν με τον ιό αντί να επιβάλλουν σποραδικά lockdowns”.

Εν τω μεταξύ, ο OPEC+ επιμένει στο σχέδιο για τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής, αντιστεκόμενος στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλων χωρών για επιτάχυνση της αύξησης. Ταυτόχρονα, ορισμένα μέλη του OPEC έχουν αποτύχει να τηρήσουν τις αυξημένες ποσοστώσεις.

Οι προσδοκίες για την προσφορά συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη παραγωγή από τον OPEC+ και τους αμερικανούς παραγωγούς τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Robbie Fraser, υψηλόβαθμο στέλεχος της Schneider Electric.

“Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση και οι απρογραμμάτιστες διαταραχές έχουν προσθέσει στήριξη στις τιμές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, είπε και πρόσθεσε: “Οι αναταραχές σε χώρες όπως η Λιβύη και το Καζακστάν προκάλεσαν κάποιες έντονες, αλλά πιθανότατα προσωρινές, απώλειες στην παραγωγή τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι πιθανότητες για μια πρόοδο στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν εκ νέου υποχωρήσει”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα