Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή -για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση-, ωθώντας βαθύτερα στο “κόκκινο” το αργό σε εβδομαδιαία βάση, καθώς οι ανανεωμένες ανησυχίες για τα επιτόκια και η σταθερή αύξηση των αποθεμάτων υπερισχύουν των προοπτικών για ισχυρή ζήτηση.
Ειδικότερα, το αργό τύπου WTI παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,7% ή 2,15 δολ. στα 76,34 δολ. το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει άνω του 4%. Σε εβδομαδιαία βάση το αμερικανικό αργό σημείωσε απώλειες της τάξης του 4,2%.
Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,5% ή 2,14 δολάρια και έκλεισε στα 83 δολ. το βαρέλι, διολισθαίνοντας κατά 3,9% στην εβδομάδα.
Τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα που έδειξαν τάσεις επιμονής του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνουν τις ολοένα και περισσότερες εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed ότι θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, με το δολάριο να ενδυναμώνεται έντονα.
Χτες άλλωστε η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, επανέφερε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας ισχυρής αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), όταν το τελευταίο διάστημα η αγορά προεξοφλούσε ότι απομένουν μία ή το πολύ δύο κινήσεις 25 μονάδων.
Σήμερα, η αξιωματούχος της Fed Michelle Bowman εξέφρασε την ανησυχία της ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. “Δεν νομίζω ότι βλέπουμε αυτό που πρέπει, ιδίως όσον αφορά τον πληθωρισμό”, τόνισε.
Οι τιμές του αργού μειώθηκαν καθώς “τα αποθέματα είναι άφθονα και την ίδια ώρα αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη”, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνονται “έτοιμες να οδηγήσουν τα επιτόκια σε ακόμη πιο περιοριστικό έδαφος”, δήλωσε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA.
Σύμφωνα με τον Giovanni Staunovo, αναλυτή εμπορευμάτων στην UBS, “οι αγορές ανησυχούν για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, κάτι που υποστηρίζει το δολάριο και επιβαρύνει το πετρέλαιο”.
Στο ίδιο κλίμα, η Bank of America εκτιμά ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας μέχρι τώρα σημαίνει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα οδηγήσει σε “σκληρή προσγείωση” στο δεύτερο μισό του έτους.
Την ίδια ώρα, αν και ο OPEC και ο ΙΕΑ προβλέπουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο, καταλήγοντας πιθανώς και σε έλλειμμα προσφοράς, η αγορά στην παρούσα φάση δείχνει να έχει αρκετά περιθώρια.
Ενδεικτικό είναι ότι εντός της εβδομάδας οι ΗΠΑ ανέφεραν αύξηση ρεκόρ των αποθεμάτων τους.
Από την πλευρά της άλλωστε η JP Morgan εκτιμά ότι η τιμή του Brent είναι απίθανο να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος, με τον OPEC+ να ενισχύει ενδεχομένως την προσφορά και τις ρωσικές ροές να ανακάμπτουν.