Πετρέλαιο: Η απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης-ντίζελ από τη Ρωσία οδήγησε σε κέρδη

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη, αφότου η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ, προσθέτοντας στα “δεινά” της παγκόσμιας προσφοράς τα οποία αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν σε πτωτικούς ρυθμούς, μια ημέρα αφότου η Federal Reserve έδειξε σχεδόν ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της πάνω από το 5% μέχρι το επόμενο έτος.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Νοεμβρίου, σημείωσε άνοδο 43 σεντς ή 0,5%, στα 93,95 δολάρια το βαρέλι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 68 σεντς ή 0,8%, στα 90,36 δολάρια το βαρέλι.

Η Ρωσία, πιο ειδικά, ανακοίνωσε ότι θεσπίζει αμέσως προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ για να ενισχύσει την εγχώρια αγορά, ενόψει των κρίσιμων χειμερινών μηνών θέρμανσης.

“Οι αγορές πετρελαίου επικεντρώνονται στο βραχυπρόθεσμο έλλειμμα εφοδιασμού μέχρι το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Τρόι Βίνσεντ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην DTN, σε συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι η νέα απαγόρευση εξαγωγών της Μόσχας ενισχύει τις προηγούμενες περικοπές παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμβάλλοντας ώστε η τιμή του αργού πετρελαίου να αυξάνεται στην πορεία προς τους χειμερινούς μήνες.

“Η Ρωσία προσπαθεί να σταθεροποιήσει την εγχώρια κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο τα πρώην σοβιετικά κράτη θα έχουν πρόσβαση στις εξαγωγές της”, δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, σε σχολιασμό μέσω email. “Η αγορά πετρελαίου μόλις ολοκλήρωσε την τιμολόγηση της επέκταση της περικοπής των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως και τώρα αντιμετωπίζει αβεβαιότητα ως προς το πόσο θα διαρκέσει αυτή η νέα, προσωρινή ρωσική απαγόρευση”.

Τους τελευταίους μήνες η Ρωσία αντιμετώπισε ελλείψεις σε βενζίνη και ντίζελ, μολονότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ντίζελ δια θαλάσσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα