Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 11% καθώς η νέα μετάλλαξη πυροδοτεί ανησυχίες για τη διεθνή ζήτηση

“Βουτιά” άνω του 11% κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, υποχωρώντας σε χαμηλό 11 εβδομάδων, καθώς η νέα μετάλλαξη κορονοϊού – η οποία εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και ονομάστηκε από τον ΠΟΥ ως Όμικρον – πυροδότησε φόβους για επιβράδυνση της ζήτησης την ώρα που η προσφορά αυξάνεται.

Ειδικότερα, το WTI παράδοσης Ιανουαρίου βυθίστηκε κατά 13,1% ή κατά 10,24 δολάρια και έκλεισε στα 68,15 δολάρια το βαρέλι, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 20 Απριλίου του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market. Το αμερικανικό αργό έχει υποχωρήσει πάνω από 15 δολάρια από το υψηλό του Οκτωβρίου στα 85,41 δολάρια.

Παράλληλα, το Brent παράδοσης Ιανουαρίου κατρακύλησε κατά 11,6% ή κατά 9,50 δολάρια και έκλεισε στα 72,72 δολάρια το βαρέλι, στην μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 21 Απριλίου του 2021.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI υποχώρησε 10,42% και το Brent διολίσθησε 7,58%. Και τα δύο συμβόλαια κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών, σημειώνοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από τον Μάρτιο του 2020.

Η κατρακύλα του πετρελαίου ήρθε στον απόηχο της ανακάλυψης μιας νέας παραλλαγής κορονοϊού με υψηλό επίπεδο μεταλλάξεων στη Νότια Αφρική, η οποία έχει σημειώσει μεγάλη άνοδο στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Η προηγουμένως γνωστή ως Β.1.1.539 μετάλλαξη, είχε επίσης ανιχνευθεί στη Μποτσουάνα και σε ταξιδιώτες στο Χονγκ Κονγκ που είχαν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, ενώ εντοπίστηκε ένα κρούσμα και στην Ευρώπη και ειδικά στο Βέλγιο.

Εξάλλου, τα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, σαν μέτρο προληπτικής προστασίας έναντια της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα η σλοβενική Προεδρία της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η μείωση των ταξιδιών και τα πιθανά νέα lockdown, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ζήτηση, έρχονται σε μια στιγμή που η προσφορά πρόκειται να αυξηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια για την απελευθέρωση 50 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα. Εν τω μεταξύ, η Ινδία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποδεσμεύσουν επίσης ορισμένα από τα στρατηγικά τους αποθέματα.

Η πτώση των τιμών έλαβε χώρα και ενόψει της συνάντησης του OPEC+ την επόμενη εβδομάδα. Μετά τη συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από ΗΠΑ και άλλες χώρες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η πιθανή σοβαρότητα της νέας μετάλλαξης αποτελεί έναν ακόμη σοβαρό παράγοντα που θα πρέπει να λάβει στα υπόψη ο OPEC+ στην απόφασή του αν θα αυξήσει την παραγωγή.

“Ο OPEC+ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ένας τομέας προσοχής ήταν η αναζωπύρωση του ιού η οποία πλήττει την πετρελαϊκή ζήτηση καθώς ο όμιλος αυξάνει την παραγωγή”, τόνισε ο Jeffrey Halley, αναλυτής της OANDA.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο OPEC+ είναι πιθανό να μην αυξήσει την παραγωγή πάνω από τον προηγουμένως συμφωνηθέντα στόχο των 400.000 βαρελιών ημερησίως, την προηγούμενη εβδομάδα, “εκτός κι αν η κατάσταση στην αγορά επιδεινωθεί πραγματικά την επόμενη εβδομάδα”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα