Πετρέλαιο: Αμετάβλητο το αμερικανικό αργό στην εβδομάδα, πτώση 0,7% για το Brent

Έντονη μεταβλητότητα παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, αφού ξεκίνησαν με κέρδη πέριξ του 1% τα οποία εξανεμίστηκαν το απόγευμα, για να επανέλθουν οι ανοδικές τάσεις και εντέλει το αμερικανικό αργό να σημειώσει μικρά κέρδη.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 40 σεντς ή 0,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 90,03 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 3 σεντς, στα 93,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 0,7%, στην πρώτη αρνητική εβδομάδα μετά από τρία κερδοφόρα 5νθήμερα.

Τον τόνο στην αγορά πετρελαίου έδωσε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις η απόφαση της Ρωσίας την Πέμπτη να απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνη, προσθέτοντας στα “δεινά” της παγκόσμιας προσφοράς τα οποία αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θεσπίζει προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ για να ενισχύσει την εγχώρια αγορά, ενόψει των κρίσιμων χειμερινών μηνών που οι ανάγκες για θέρμανση είναι αυξημένες.

“Υποψιαζόμαστε ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον για έναν μήνα περίπου, μέχρι να γεμίσουν οι ρωσικές δεξαμενές”, δήλωσε ο Edward Gardner, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. Στη συνέχεια, η Ρωσία αναμένεται να άρει την απαγόρευση για να επωφεληθεί από τα υψηλά crack spreads, δηλαδή τη συνολική διαφορά τιμολόγησης μεταξύ του αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου που διυλίζονται από αυτό.

Ωστόσο, ο Gardner δήλωσε ότι η απαγόρευση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις τιμές του αργού πετρελαίου όσο είναι σε ισχύ, καθώς τα υψηλότερα crack spreads θα δώσουν κίνητρο στα μη ρωσικά διυλιστήρια να αυξήσουν τη διακίνηση αργού.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα