Περού: Διπλωμάτης καριέρας ορκίστηκε νέος ΥΠΕΞ

Ο περουβιανός διπλωμάτης καριέρας Όσκαρ Μαούρτουα ορκίστηκε χθες Παρασκευή νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας των Άνδεων, αντικαθιστώντας αριστερό πανεπιστημιακό καθηγητή ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μόλις 19 ημέρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του, εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεων που είχε κάνει το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαούρτουα είχε ήδη υπηρετήσει στο αξίωμα αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, υπό τον κεντρώο πρώην πρόεδρο Αλεχάντρο Τολέδο. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, πρώην δασκάλου.

Στο παρελθόν είχε διατελέσει πρεσβευτής του Περού σε διάφορες χώρες, όπως ο Καναδάς ή η Ταϊλάνδη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διορισμός του χαρακτηριζόταν καίριας σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης του κ. Καστίγιο, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης εντός του μήνα από το Κογκρέσο, στο οποίο η αντιπολίτευση διατήρησε μεγάλο μέρος της πολιτικής ισχύος. Ορκίστηκε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, με την τελετή να μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση χωρίς κανέναν σχολιασμό από κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Μαούρτουα αντικαθιστά τον Έκτορ Μπέχαρ, που αντιμετώπισε τεράστια πίεση εξαιτίας αμφιλεγόμενων δηλώσεων που είχε κάνει για το ζήτημα της τρομοκρατίας το 2020 και επανήλθαν στη δημοσιότητα, πυροδοτώντας την πρώτη πολιτική κρίση για τον νέο πρόεδρο.

Ο κ. Μπέχαρ, 85χρονος κοινωνιολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, ήταν αντάρτης, μέλος οργάνωσης γκεβαριστών, τη δεκαετία του 1960.

Yπογραμμίζεται ότι η κρίση ξέσπασε μετά τη μετάδοση από περουβιανά ΜΜΕ βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί τον Νοέμβριο του 2020. Σε αυτό διαβεβαίωνε πως το περουβιανό Πολεμικό Ναυτικό ήταν το πρώτο που διέπραξε τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα, με τη βοήθεια της CIA, ενώ δήλωνε «βέβαιος» ότι το Φωτεινό Μονοπάτι, η οργάνωση μαοϊστών ανταρτών η οποία έσπερνε τον τρόμο στη χώρα των Άνδεων από το 1980 ως το 2000, ήταν «δημιούργημα κατά μεγάλο μέρος της CIA και των (περουβιανών) μυστικών υπηρεσιών» (24589167).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα