

Δεκάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιχείρησαν χθες Παρασκευή να καταλάβουν ένα αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα του Περού με τη Βολιβία, με αποτέλεσμα η περουβιανή αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.
Διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα όχημα της αστυνομίας έξω από το αεροδρόμιο Ίνκα Μάνκο Κάπακ στη Χουλιάκα της επαρχία Πούνο, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η περουβιανή τηλεόραση.
Περουβιανά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για περισσότερους από 15 τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών. Το υπουργείο Υγείας δεν επιβεβαίωσε τον απολογισμό.
Η διεύθυνση του αεροδρομίου της Χουλιάκα ανέφερε πως η λειτουργία ανεστάλη προσωρινά «εξαιτίας βίαιων επεισοδίων και ελλείψεως ασφάλειας».
Τον Δεκέμβριο, τρία αεροδρόμια στο Περού είχαν υποχρεωθεί να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους εξαιτίας ταραχών που προκάλεσαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές.
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν εκ νέου την Τετάρτη, ύστερα από ανάπαυλα περίπου δύο εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες σε αυτές απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές, που ήδη αποφασίστηκε να διεξαχθούν πρόωρα, τον Απρίλιο του 2024 αντί για το 2026.
Οδοφράγματα έχουν αναφερθεί σε περίπου 50 σημεία της επικράτειας. Στην περιοχή Ίκα (νότια), διαδηλωτές έχουν αποκλείσει έναν κεντρικό αυτοκινητόδρομο, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος.
Στη διάρκεια των ταραχών που συγκλόνισαν το Περού τον Δεκέμβριο, μετά την καθαίρεση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ουρουγουάη: Πέπε και Λουσία, ένα ζευγάρι ανταρτών αγγέλων της δημοκρατίας
Ο Ουρουγουανός πρώην πρόεδρος Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα και η σύζυγός του Λουσία Τοπολάνσκι ερωτεύτηκαν.
Δύο Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από πυρά στη Δυτική Όχθη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως δύο Ισραηλινοί πολίτες τραυματίστηκαν εξαιτίας πυρών εναντίον.
Ουρουγουάη: Πλήθος κόσμου αποχαιρετά τον πρώην πρόεδρο Μουχίκα
Με δάκρυα στα μάτια χιλιάδες Ουρουγουανοί βγήκαν στους δρόμους του Μοντεβιδέο για να τιμήσουν.