Περιβαλλοντική «βόμβα» στην Τουρκία: Γλίτσα «πνίγει» τη Θάλασσα του Μαρμαρά

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικής εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη να σώσει τη Θάλασσα του Μαρμαρά από το παχύ στρώμα της τοξικής γλίτσας, που ανησυχεί τους θαλάσσιους βιολόγους και τους περιβαλλοντολόγους από την καταστροφή που προκαλεί στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, με αρνητικές προεκτάσεις, μεταξύ άλλων, και στην τουρκική αλιεία.

«Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτήν την καταστροφή με τη βλέννα. Αν επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς καθυστέρηση», είπε ο Ερντογάν», σύμφωνα με το Associated Press.

Παρόλο που δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο αυτό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, είναι εντούτοις η πρώτη φορά που εμφανίζεται σε τέτοια έκταση και ένταση. Επιστήμονες το αποδίδουν στη ρύπανση των υδάτων και την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα η βλέννα αυτή σχηματίζεται από σειρά μικροοργανισμών όταν τα φύκια κατακλύζονται από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λύματα ως αποτέλεσμα της μόλυνσης των υδάτων και της ανόδου της θερμοκρασίας. Σημειώνεται ότι πρωτοτεντοπίστηκε στην Τουρκία το 2007, αλλά ανακαλύφθηκε και σε περιοχές του Αιγαίου κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, το τελευταίο ξέσπασμα σε εκτεταμένες περιοχές της Θάλασσας του Μαρμαρά, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο, πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί.

Υπενθυμίζεται πως τα νερά της Θάλασσας του Μαρμαρά βρίσκονται δίπλα στην Κωνσταντινούπολη με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πέντε άλλες επαρχίες, ενώ στις όχθες της υπάρχουν εργοστάσια και βιομηχανικοί κόμβοι.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τούρκος πρόεδρος απέδωσε το φαινόμενο σε ανεπεξέργαστα λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα και την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ ζήτησε από τις αρμόδιες Αρχές να το ερευνήσουν. Ειδικότερα η κυβέρνησή του ανέθεσε ήδη σε ομάδα 300 ειδικών να μελετήσουν τις πιθανές πηγές της ρύπανσης, ενώ πλοία που ταξιδεύουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά αναγκάζονται να παρακάμψουν τις περιοχές με την πράσινη γλίτσα, που προκαλεί μεγάλη ζημιά σε ψαρότρατες, καθώς κολλά στα δίχτυα και τα πηδάλιά τους.

Υπογραμμίζεται ότι δύτες που πραγματοποίησαν κατάδυση σε τέτοιες περιοχές ανέφεραν ότι μεγάλος αριθμός ψαριών και άλλων ειδών της θαλάσσιας πανίδας πεθαίνουν από ασφυξία. Σε υποβρύχια βίντεο καταγράφηκε ότι η εν λόγω γλίτσα να «πνίγει» κοράλλια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα