

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη στοχεύει στην επέκταση της «ασπίδας» προστασίας που παρέχει ο εξωδικαστικός μηχανισμός, σε μια προσπάθεια να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους βρίσκονται ένα βήμα προτού διακινδυνεύσουν την περιουσία τους.
Ποια τα οφέλη του νέου εξωδικαστικού
Μεταξύ άλλων, η πιο σημαντική αλλαγή έγκειται στο ότι στο εξής χιλιάδες οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς να χρειάζεται καμία αποδοχή από τις τράπεζες ή το Δημόσιο. Αυτό γίνεται μέσω της αύξησης των ορίων που ενεργοποιούν τη λεγόμενη τεκμαιρόμενη συναίνεση.
Για παράδειγμα, σε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, το νέο όριο εισοδήματος φτάνει τις 14.000 ευρώ, για οικογένεια δύο μελών τις 21.000 ευρώ και για πενταμελή οικογένεια τις 42.000 ευρώ. Αντίστοιχα, τα όρια της ακίνητης περιουσίας φτάνουν έως και τις 360.000 ευρώ.
Όπως γίνεται αντιληπτό, ανοίγει πλέον ο εξωδικαστικός σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αποκλεισμένα από την όλη διαδικασία.
Παράλληλα, το όριο των μη εξυπηρετούμενων οφειλών ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ, καθιστώντας δυνατή την ένταξη και για σημαντικά μεγαλύτερα υπόλοιπα.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή όφελος αφορά την κατάργηση της προθεσμίας των 60 ημερών από την κατάσχεση. Πλέον, αίτηση για ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 20 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό. Η αλλαγή αυτή καλύπτει χιλιάδες περιπτώσεις οφειλετών που έχαναν το δικαίωμα ρύθμισης απλώς και μόνο επειδή δεν πρόλαβαν τη διαδικασία.
Επί της ουσίας, με το παραπάνω μέτρο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να περιστείλει τη γραφειοκρατία, δίνοντας χρόνο στους οφειλέτες να τακτοποιήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους.
Η τρίτη αλλαγή αφορά στο γεγονός ότι πλέον οι πιστωτές θα είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν πρόταση ρύθμισης τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τον πλειστηριασμό. Η αποστολή μπορεί να γίνει ακόμη και με email. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ρύθμιση προηγείται του πλειστηριασμού – και όχι το αντίθετο.
Το τέταρτο στοιχείο που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ είναι η πλήρης απαλλαγή από προκαταβολή για τους ευάλωτους οφειλέτες. Για όλους τους υπόλοιπους, προβλέπεται προκαταβολή έως 10% επί της ρύθμισης. Οι ευάλωτοι όμως, όπως αυτοί που έχουν χαμηλό εισόδημα, αναπηρία ή ανήλικα παιδιά, θα μπορούν να ενταχθούν χωρίς να πληρώσουν τίποτα προκαταβολικά.
Πέμπτον, αν κάποιος δεν διαθέτει ούτε το ελάχιστο για να ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία, δεν θα υποχρεούται να περάσει από δικαστική πτώχευση. Αντίθετα, θα καταχωρείται απευθείας στο Μητρώο Φερεγγυότητας και θα απαλλάσσεται από τις οφειλές του, χωρίς επιπλέον διαδικασίες.
Το νέο νομοσχέδιο έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία, οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού καταγράφουν άνοδο. Συγκεκριμένα, το 2024 έγιναν 28.945 επιτυχείς ρυθμίσεις, αυξημένες κατά 81% σε σχέση με το 2023, με συνολικό ύψος οφειλών που ρυθμίστηκαν να ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ. Οι επιχειρηματικές ρυθμίσεις αυξήθηκαν κατά 45% μέσα σε έναν χρόνο.
Σχετικά Νέα
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,9% σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Απρίλιο
Αύξηση 2,9% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, καθώς, σύμφωνα.
Στις 16.000 την πρώτη μέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιδότηση ρεύματος
Στις 16.000 ανήλθαν την πρώτη μέρα οι αιτήσεις επιχειρήσεων για επιδότηση ρεύματος. Σύμφωνα με.
Αναπτυξιακή Συνεργασία Κίνας-Ελλάδας: Ο πρέσβης Fang Qiu για τον ρόλο του Πειραιά και τις νέες προοπτικές
Στους στενούς δεσμούς που συνδέουν ιστορικά την Κίνα και την Ελλάδα, αλλά και στις.
-
Wall Street: Κλείσιμο με σημαντική άνοδο
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Wall Street, καθώς η συμφωνία.