Περιοδεία M. Πομπέο στην Ευρώπη

Νέα μίνι περιοδεία στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, στην οποία θα συμπεριλάβει και τη Γερμανία, μετά την πρόσφατη ακύρωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο, που προκάλεσε κατάπληξη και αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πάει αρχικά στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Θα ακολουθήσει μια επίσκεψη στην Ελβετία, για συνομιλίες με τον ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς ενώ στις 3 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Χάγη όπου στο περιθώριο της 9ης Παγκόσμιας Συνόδου για την Επιχειρηματικότητα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται, στο διάστημα 3-5 Ιουνίου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη.

Στις αρχές Μαΐου ο Πομπέο ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο για να πάει αιφνιδιαστικά στο Ιράκ, με αφορμή την κρίση με το Ιράν. Στη Γερμανία, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η ακύρωση του ταξιδιού του ήταν μια ένδειξη της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε ότι θα επαναπρογραμματίσει την επίσκεψη.

Στην Ελβετία, ο Πομπέο αναμένεται ότι θα συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη. Επειδή ΗΠΑ και Ιράν δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές, η Ελβετία έχει αναλάβει να εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη ενώ πρόσφατα δέχτηκε να κάνει το ίδιο και στη Βενεζουέλα, αφού η Ουάσινγκτον απέσυρε το διπλωματικό προσωπικό της από το Καράκας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα